Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen verbod op rookworst, wel op ongezonde aroma's

25-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3610 keer bekeken
  •  
rookworst 1127

De makers van rookworsten, chips, barbecuesauzen en gerookte vis moeten op zoek naar nieuwe rookaroma's voor hun producten. De huidige smaakstoffen zijn ongezond, oordeelt de EU.

Het probleem met de smaakmakers is dat ze stoffen bevatten die het DNA van mensen kunnen beschadigen. De gebruikte stoffen kunnen kanker of andere ernstige ziekten veroorzaken, waarschuwt de Europese toezichthouder EFSA.

Overgangsperiode voor fabrikanten

Experts van de EU-landen hebben woensdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de aroma's niet langer toe te laten op de Europese markt. De vergunning, die 1 juli afloopt, wordt niet verlengd.

Wel komt er een overgangsperiode van vijf jaar voor fabrikanten van gerookt vlees, vis, kaas en andere voedingswaren die voorheen op traditionele wijze gerookt werden. Voor andere producten als chips, soepen en sauzen is er twee jaar respijt.

Terug naar traditioneel roken is geen optie

Levensmiddelenfabrikanten zoals Unox en Zwanenberg Food Group hadden voorafgaand aan het besluit van woensdag al aangegeven dat ze bij een verbod naar alternatieven willen zoeken voor de schadelijke rookaroma's. Terug naar het bewerkelijke, ongezonde en milieuonvriendelijke traditionele roken is doorgaans geen optie.

Tijd om alternatieven te vinden

Een woordvoerder van worst- en hammenmaker Zwanenberg, met merken als Kips, Zwan en Lupack, zegt dat het besluit in Brussel uitpakt zoals verwacht, dus met een overgangsperiode. Dat betekent volgens hem dat er nog voldoende tijd is om alternatieven te vinden.

HEMA gebruikt geen aroma's maar houtrook

Bij de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) leven wel zorgen om de ontstane situatie. Volgens de brancheorganisatie zou het het beste zijn als de aromaproducenten een manier bedenken hoe ze aroma's kunnen maken zonder de stoffen waarop door de Europese toezichthouder is gewezen. Maar of dat gaat lukken staat nog helemaal niet vast, stelt VNV-secretaris Richard van der Kruijk.

In de rookworsten van HEMA zitten geen aroma's. De worsten worden volgens HEMA indirect gerookt met houtrook, waarbij het smeulende hout zich buiten de rookkamer bevindt. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!