Geen medisch beroepsgeheim bij fraude
17-01-2013
• leestijd 2 minuten
Het medisch beroepsgeheim mag worden gebroken om uitkeringsfraude te bestrijden. UWV-verzekeringsartsen moeten het vermoeden van fraude kunnen melden zonder het risico te lopen hiervoor voor de tuchtrechter te moeten verschijnen.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) willen daarom dat de wet rond het medisch beroepsgeheim wordt aangepast, zo schrijven ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Geschonden
Het medisch beroepsgeheim wordt vaak nog te streng nageleefd. Onder de huidige wetgeving mag het al onder bepaalde omstandigheden geschonden worden, bijvoorbeeld als dat nodig is om een moord op te lossen of om een moord te voorkomen of bij vermoeden van kindermishandeling. Maar volgens Schippers is er in veel gevallen onder medisch professionals nog een gebrek aan kennis over wat het beroepsgeheim precies omvat en wanneer het doorbroken mag worden.
Onduidelijk
De bewindsvrouw vindt wel dat de huidige wet soms onvoldoende duidelijkheid biedt. Ze liet onderzoeken of het medisch beroepsgeheim in meer gevallen kan worden doorbroken, vanwege discussies die ontstonden na de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.
Aandacht
Schippers pleit ervoor dat beroepsgroepen meer aandacht besteden aan de omgang met het beroepsgeheim, bijvoorbeeld door cursussen te organiseren rond dit onderwerp. Zo moeten medisch professionals beter geïnformeerd raken over wat ze al dan niet mogen en moeten doen op dit terrein.
Wetsvoorstel
Een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat medische gegevens van verdachten van een misdrijf ingezien kunnen worden als die weigert mee te werken aan een onderzoek naar zijn of haar psychische gesteldheid, is inmiddels goedgekeurd door de Tweede Kamer.
ANP