'Geef slachtoffer medische misser een onafhankelijke begeleider'
05-07-2021
•
leestijd 1 minuten
•
583 keer bekeken
•
Wie slachtoffer is van een medische misser in het ziekenhuis, heeft baat bij hulp van een vaste, onafhankelijke begeleider. Het Fonds Slachtofferhulp heeft een pilot afgerond met dit soort casemanagers en is er positief over.
Na een medische misser krijgt de patiënt te maken met complexe gevolgen. Vaak zijn er fysieke klachten met psychische, financiële en ook juridische problemen. Bijna een derde heeft symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
'Grip op leven met hulp'
"Mensen kunnen niet meer werken, kunnen het trauma moeilijk verwerken, moeten hun woning aanpassen, raken verwikkeld in een juridische strijd of zien hun relatie stranden", stelt directeur Ineke Sybesma van Fonds Slachtofferhulp. "De onderzoeksresultaten bevestigen dat onafhankelijk casemanagement aan gedupeerde ziekenhuispatiënten dan van grote meerwaarde is om weer grip te krijgen op hun leven."
Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) worden jaarlijks ongeveer duizend (mogelijke) calamiteiten door ziekenhuizen gemeld. Het meemaken van een medische misser is voor alle betrokkenen vaak ingrijpend. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de arts of andere zorgverlener in kwestie. Zeker wanneer partijen tegenover elkaar komen te staan door juridisch getouwtrek. "Dit werkt verbittering in de hand en zit het herstel vaak in de weg. Ook daarin kan een casemanager, die naast de patiënt staat, van dienst zijn", aldus Sybesma. ANP