Het gedrag van iemand die bloed of plasma wil doneren wordt leidend, heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) bekendgemaakt. Vanaf 2023 gaat bloedbank Sanquin het besluit of iemand wel of geen donor mag worden, baseren op een vragenlijst.
Bloed- en plasmadonatie wordt zo ook mogelijk gemaakt voor mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. Tot 2015 was het voor seksueel actieve homo- en biseksuele mannen helemaal niet toegestaan om bloed te doneren. Dat was zo, omdat zij statistisch een hoger risico lopen op infectieziekten als hiv, het seksueel overdraagbare virus dat aids veroorzaakt.
In november 2020 besteedde Kassa ook aandacht aan het donatiebeleid. Veel homoseksuele mannen ervoeren dat nog als discriminerend.
Door de aanvullende vragenlijst moet straks duidelijk worden of mensen die bloed willen doneren door hun gedrag wel of geen verhoogd risico lopen. Een belangrijke vraag kan dan bijvoorbeeld zijn of iemand die wisselende bedpartners heeft altijd een condoom gebruikt.
Minister Kuipers vindt het een goede zaak dat de bloedbank deze wijziging wil doorvoeren. "Ik ben blij dat individueel risicogedrag leidend wordt bij het donorselectiebeleid en niet iemands geaardheid."
COC Nederland ziet met de wijziging een jarenlange wens in vervulling gaan. De belangenorganisatie voor LHBTI's zegt de uitvoering nauwgezet te gaan volgen. "De aanhouder wint’', zegt voorzitter Astrid Oosenbrug. "Niet met wie je seks hebt, maar of je veilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren."
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!