Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gasflessen, matrassen, meubilair… Waar kun je ze inleveren en wat is wijsheid?

27-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
23807 keer bekeken
  •  
afval scheiden container 1127
We zetten met z’n allen wekelijks miljoenen vuilniszakken op straat of gooien ze in een ondergrondse vuilcontainer. Maar soms kom je met grofvuil te zitten, zoals oude matrassen of meubilair. Hoe kom je daarvan af? En wat doe je met een oude gasfles waar nog gas in zit? We zetten het voor je op een rijtje.
Ongetwijfeld heb je weleens een bankstel of oude matras op de stoep zien staan. In eerste instantie kun je die gratis naar de milieustraat (ook wel bekend als afvalscheidingsstation) in jouw gemeente brengen, waar het afval gescheiden wordt. Dat is alleen lastig als je geen auto hebt. Je kunt er dan voor kiezen om het te laten ophalen door de gemeente. Daarvoor kun je telefonisch of via de website een afspraak maken. Dit geldt voor veel spullen die niet in een vuilniszak passen, maar niet voor alles. Bouwafval en oude gasflessen bijvoorbeeld.

Gasflessen inleveren

Lege gasflessen kun je inleveren bij een KCA-depot. Zo’n depot staat bij een afvalscheidingsstation. Gasflessen valt onder het klein chemisch afval (kca), net zoals batterijen, spaarlampen en tl-buizen. Batterijen, spaarlampen en tl-buizen kunnen ook ingeleverd worden in de speciale bakken in supermarkten en bouwmarkten.
Zit er nog een beetje gas in een oude gasfles? Ook die kun je inleveren bij het KCA-depot, maar let wel op: het is belangrijk om de gasfles apart te houden van de rest van het afval vanwege ontploffingsgevaar. Dit geldt overigens ook als je denkt dat er geen gas meer inzit. Je kunt een gasfles ook inleveren bij een erkende leverancier of een erkend gasvulstation.
Een gasfles heeft verder een goedkeuringstermijn. Meestal is dat tien jaar voor een butaan of propaan gasfles. Als de datum verstreken is, moet je ‘m ook inleveren bij een depot of erkend leverancier of gasvulstation.

Bouwafval en overige puin inleveren

Het is niet mogelijk om bouwafval en overige puin te laten ophalen door de gemeente. Je moet dit zelf naar een afvalscheidingsstation brengen. Omdat het vaak om verschillende soorten materialen gaat, zoals hout, steen, beton en zand, is het raadzaam om alles gescheiden te bewaren zodat het sloopafval nog een nieuw leven kan krijgen. Daarnaast kun je het ook makkelijker in de juiste bakken inleveren. Als je geen auto hebt om al het bouwafval en puin weg te brengen, dan kun je kijken of de gemeente gratis fietsbakken en boedelbakken aanbiedt.

Meubels een nieuw leven geven

Meubilair, zoals banken, tafels en stoelen kun je natuurlijk ook bij een milieustraat inleveren. Maar zijn de meubels nog in goede staat? Dan is het een overwegen waard om ze aan te bieden bij een kringloopwinkel. Kringloopwinkels worden tegenwoordig wel overladen met meubels, dus moeten ze aan de volgende eisen voldoen: verkoopbaar, schadevrij, schoon, compleet, werkend en vervoerbaar.
Heb je geen auto om het meubilair te vervoeren? Dan kun je, zoals je inmiddels weet, een afspraak maken met de gemeente om het op te halen óf je kunt het in sommige gevallen laten ophalen door de lokale kringloopwinkel. Daar zitten een aantal voorwaarden aan vast; de spullen moeten op de begane grond klaar staan en zo dicht mogelijk bij de voordeur, de spullen moeten op een plek staan die bereikbaar is voor een vrachtwagen en spullen die buiten staan moeten onder een afdakje staan. Kringloopmedewerkers mogen geen goederen uit een schuur of garage halen zonder toezicht.

Oude huishoudelijke apparaten inleveren

Je kunt grote elektronische huishoudelijke apparaten gratis inleveren bij de winkel of webshop waar je een nieuw apparaat koopt. Met de oud-voor-nieuw-regeling wordt je oude apparaat milieuvriendelijk verwerkt. Uiteraard kun je oude apparaten wegbrengen naar de milieustraat, maar als ze nog werken kun je ze vanuit milieuperspectief beter verkopen of naar de kringloopwinkel brengen. Goed om te weten: oude koelkasten, vriezers en wasdrogers kun je beter wél naar een milieustraat brengen. Deze apparaten gebruiken namen erg veel stroom en het is dan beter om ze te recyclen.
Kleine apparaten, zoals een mobiele telefoon, elektrische tandenborstel, toetsenbord en muis, kun je in de inleverbakken gooien in supermarkten en bouwmarkten. Je kunt ze ook bij grote elektronicawinkels inleveren zonder dat je daar een nieuw apparaat moet kopen.

Medicijnen inleveren

Het inleveren van medicijnen kun je het beste doen bij de apotheek. In de apotheek staat een bak waar je het in kan deponeren. Mocht je toch al een bezoekje brengen aan de milieustraat, dan kun je medicijnen afgeven bij de KCA-depot. Spoel ze niet door het toilet omdat dit het water heel erg vervuild.
Je kunt dus veel bij de milieustraat in de gemeente kwijt, maar soms het beter om spullen een tweede leven te geven bij bijvoorbeeld een kringloopwinkel.
Bron: Rijksoverheid, Milieu Centraal, HVC
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!