Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gaat mijn ziekenhuis ook failliet?

03-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
arts_ziekenhuis_dokter_930x520
Veel Nederlanders zijn bang dat de wachtlijsten in ziekenhuizen verder oplopen na het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Dit blijkt uit een peiling van Kassa in samenwerking met Zorgkiezer, een vergelijkingssite van ziekenhuizen en zorgverzekeringen.
Veel mensen maken zich grote zorgen over oplopende wachttijden na de recente faillissementen, blijkt uit de peiling onder 5339 Nederlanders. Maar liefst 77 procent verwacht dat de wachtlijsten zullen toenemen door de recente faillissementen. Ze zijn ook kritisch op de manier waarop de ziekenhuizen failliet zijn gegaan. Daar zou een minister over moeten gaan (69 procent), maar een minderheid vindt dat dit aan de zorgverzekeraars is (14 procent)
‘Ziekenhuis mag niet failliet gaan’
Verder vindt de overgrote meerderheid dat je altijd naar alle ziekenhuizen zou moeten kunnen (95 procent) en dat alle ziekenhuizen een contract moeten krijgen (60 procent) van verzekeraars. Een nipte meerderheid van de Nederlanders vindt bovendien dat een ziekenhuis helemaal niet failliet mag gaan (52 procent). Nederlanders blijken echter in grote meerderheid niet bereid om hier meer premie voor te betalen.
Ranglijst van vijftien zwakste ziekenhuizen in Nederland. Tekst loopt verder onder de afbeelding.
Uit onderzoek van accountantsbureau BDO blijkt dat er 13 ziekenhuizen in financieel zwaar weer verkeren. Volgens gezondheidseconoom Wim Groot staan het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen/Sittard en het Amstelland ziekenhuis in Amstelveen er het slechts voor. Volgens hem is het goed mogelijk dat het Amstelland ziekenhuis het niet gaat redden. ,,Dat zou vervelend zijn voor patiënten, maar het is geen onmisbaar ziekenhuis in de regio. Het ZuyderLand Ziekenhuis is wel onmisbaar en daarom hebben banken er extra geld in gestoken. Ik ga er daarom vanuit dat dit ziekenhuis het gaat redden.”
‘Operatie afgezegd’
Patiënten van het MC Slotervaart verkeren nog in grote onzekerheid en weten niet in welk ziekenhuis zij hun behandeling kunnen voortzetten. Lex Schraa zou afgelopen dinsdag een maagverkleining ondergaan, maar die operatie kon niet doorgaan. Hij heeft de operatie nodig omdat hij diabetes heeft die kan verslechteren als hij niet afvalt.  ,,Toen bekend werd dat uitstel voor betaling was aangevraagd door het ziekenhuis, heb ik gebeld, maar volgens mijn arts kon de operatie gewoon door gaan. Maar dat bleek uiteindelijk toch niet het geval te zijn. Ik heb geen idee waar ik nu geopereerd kan worden.”
Patiënt in levensgevaar
Het faillissement bracht één patiënt zelfs in levensgevaar volgens medisch specialist Hans-Martin Otten. De gang van zaken rondom het faillissement kwam minister Bruno Bruins (Medische zorg, VVD) op forse kritiek te staan van de Kamer. De Kamer verweet hem tijdens de sluiting van de failliet verklaarde MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen een gebrek aan regie en een deel van de oppositie zegde het vertrouwen in de minister op.
‘Maatschappelijke verplichting’
Hoewel een meerderheid van de Kamer achter het systeem staat waarbij ziekenhuizen kunnen omvallen, vinden de partijen die aan het debat deelnamen dat de chaotische situatie die vorige week ontstond niet meer mag voorkomen. Gezondheidseconoom Wim Groot heeft goede hoop dat het Slotervaart debacle zich niet zal herhalen: ,,Mocht een ziekenhuis nogmaals in dezelfde situatie terecht komen dan verwacht ik dat banken en verzekeraars zich meer bewust zullen zijn van hun maatschappelijke verplichting en ze niet zonder meer de geldkraan zullen dichtdraaien.”
Bron foto: BDO
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!