Fysio of tandarts? Tips bij het kiezen van een zorgverzekering
16-12-2020
•
leestijd 3 minuten
•
1265 keer bekeken
•
Ondanks dat de zorgverzekeringen de afgelopen jaren steeds duurder zijn geworden, zijn de dekkingen steeds beperkter. Dit geldt zeker voor de uitgebreidste aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie en de tandarts. De zorgverzekeraars vergoeden in hun uitgebreidste verzekeringen steeds minder. Hoe zit dit en waar kun je nog terecht als je vaak gebruik maakt van fysiotherapie of tandartsbehandelingen?
Tandartskosten voor volwassenen worden niet vergoed door de basisverzekering. Als je een goed gebit hebt en alleen één keer per jaar op controle gaat, kost je dat maar 20 euro. Een enkele keer een gaatje vullen kost 50 euro. Dat is ook zonder aanvullende verzekering wel te overzien.
Tandartsverzekeringen vergoeden rekening steeds vaker maar deels
Wie minder geluk heeft en veel tandartskosten maakt, bijvoorbeeld omdat je kronen of bruggen nodig hebt, wil zich hier misschien aanvullend voor verzekeren. Dat gaat alleen niet zomaar. De uitgebreidste tandartsverzekeringen, die 1.000 euro of meer per jaar vergoeden, hanteren vaak een medische selectie.
Een uitgebreide aanvullende dekking staat steeds verder onder druk.
Tandartsverzekeringen vergoeden grotere behandelingen steeds vaker maar voor 75 of 80 procent. Van de verzekeraars die zonder medische selectie 1.000 euro of meer per jaar vergoeden, krijg je alleen bij Promovendum, National Academic en IZA een volledige vergoeding voor grote behandelingen, zoals kronen en bruggen.
Overzicht uitgebreidste tandartsverzekeringen
Je zier hieronder een overzicht van de uitgebreidste tandartsverzekeringen per zorgverzekeraar. Hierin zijn alleen zorgverzekeraars opgenomen waarbij je maximaal 750 euro of meer per jaar vergoed krijgt.
*UMC, Univé en VGZ hanteren een wachttijd van 1 jaar voor kronen, bruggen, implantaten of gedeeltelijke protheses.
Dekking voor fysiotherapie
Hoe zat het ook alweer? Voor volwassenen vergoedt de basisverzekering fysiotherapie alleen als je een aandoening hebt die op de chronische lijst staat. Je krijgt dan een vergoeding vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen moet je, eenmalig, zelf betalen. Je kunt je hiervoor ook aanvullend verzekeren. Heb je fysiotherapie nodig voor een aandoening of blessure die niet op de lijst staat? Dan kun je je alleen aanvullend verzekeren voor deze kosten.
Aanvullende verzekering bijna onbetaalbaar
Die aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie worden echter elk jaar steeds verder beperkt. Je krijgt steeds minder behandelingen vergoed, maar je betaalt wel steeds meer premie. Dit is vooral een probleem als je een aandoening hebt die niet op de chronische lijst staat, maar je wel vaak fysiotherapie nodig hebt. Dit is haast niet meer op een betaalbare manier te verzekeren.
Als je één keer per week naar de fysiotherapeut gaat (52 behandelingen per jaar), kun je in 2021 alleen nog terecht bij IZZ, ONVZ, PNO en VvAA. Je betaalt bij deze verzekeraars meer dan 1.000 euro per jaar voor je aanvullende verzekering. Daarnaast hanteren ONVZ en de labels PNO en VvAA (die ook onder ONVZ vallen) een medische selectie. Kun je dit niet betalen of word je niet geaccepteerd? Dan moet je dus een minder uitgebreide aanvullende verzekering nemen. Maar ook een aanvulling voor 20 tot 36 behandelingen kost je al snel 500 euro of meer per jaar en dan moet je nog een deel van je fysiotherapiebehandelingen zelf betalen. Een fysiotherapiebehandeling kost tussen de 30 en 50 euro per zitting.
Je zier hieronder een overzicht van de uitgebreidste aanvullende verzekeringen per zorgverzekeraar. Hierin zijn alleen zorgverzekeraars opgenomen waarbij je maximaal 20 behandelingen of meer aanvullend kunt verzekeren.
*Bij Interpolis ZonderZorgen zijn 40 behandelingen per jaar mogelijk als jij en je partner allebei deze aanvullende verzekering afsluiten. Je mag dan de behandelingen van je partner overnemen.
Tips bij kiezen uitgebreide zorgverzekering
Uit bovenstaande blijkt dat wie een uitgebreide aanvullende zorgverzekering nodig heeft op behoorlijk wat zaken moet letten. We geven je daarom nog een aantal tips:
- Controleer of de verzekeraar een medische selectie hanteert? Is dit het geval? Zeg je huidige zorgverzekering dan in elk geval nog niet op voor je zeker weet dat je geaccepteerd bent.
- Kies je voor een uitgebreide tandverzekering? Kijk dan ook of er een wachttijd geldt voor de behandelingen die jij nodig hebt. Geldt er bijvoorbeeld een wachttijd van 1 jaar? Houd er dan rekening mee dat je 2 jaar lang premie betaalt en of dat opweegt tegen de kosten die je vergoed wilt krijgen.
- Kijk daarnaast of de tandverzekering alle tandartskosten die jij maakt volledig vergoedt of maar voor 75 of 80 procent.
- Tel tot slot de kosten voor de aanvullende verzekering en de eventuele behandelingskosten die je nog zelf moet betalen bij elkaar op. Je verzekeren mag je immers nooit meer geld kosten dan de zorg zelf betalen.