Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fraudepogingen via WhatsApp verdriedubbeld

15-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
whatsapp930x520
Nederlanders werden in 2017 voor het eerst vaker slachtoffer van cybercriminaliteit dan van diefstal. Cybercriminelen lijken zich meer en meer op mobiele apparaten te focussen. Het aantal fraudepogingen via WhatsApp ligt dit jaar al drie keer zo hoog als in de drie jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).
Afgelopen jaar zei bijna 12 procent van de Nederlanders slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit, een lichte stijging ten opzichte van 2016. De pakkans van criminelen is echter relatief klein.

WhatsApp fraude

Fraude via WhatsApp is sterk toegenomen. Iemand doet zich voor als een vriend of familielid in geldnood om op deze manier aan geld te komen. In 2015 tot en met 2017 werden er in totaal 60 gevallen gemeld bij de Fraudehelpdesk, in de eerste helft van 2018 zijn er al 180 meldingen gemaakt.

Social engineering

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van 'social engineering' (iemand die zich voordoet als een bekende) om mensen over te halen persoonlijke gegevens of geld af te geven. Dit soort oplichtingspraktijken worden vooral gebruikt via mails, WhatsApp, sms en sociale media. Als een mail afkomstig lijkt te zijn van een autoriteit, zoals een bank, zijn mensen ook eerder geneigd om daarop in te gaan. Dit geld ook voor deadlines, teksten die aangeven dat bijvoorbeeld een wachtwoord verloopt zorgt er voor dat mensen sneller reageren.

Cyberveiligheid 'relatief goed'

De cyberveiligheid van de Nederlandse overheid en bedrijven is relatief goed. Dat concludeert het Centraal Planbureau in zijn Risicorapportage Cyberveiligheid. Wel zijn grote bedrijven vaak beter beschermd tegen hackaanvallen dan bedrijven uit het midden en kleinbedrijf (mkb).

Cryptomunten

Cybercriminelen kwamen de afgelopen jaren geregeld in het nieuws door zogeheten ransomware, een stukje software dat een computer blokkeert en instructies geeft om een betaling te doen waarna de criminelen de computer weer vrijgeven. Nu worden computers vaker gebruikt om cryptomunten te delven zonder dat de eigenaar van de computer dat weet.
Bronnen: ANP / Centraal Planbureau
Bekijk voorbeelden van phishing via mail, sms en Whatsapp in ons Dossier Phishing.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!