Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Forse verhoging DSW: zorgpremie naar 149 euro per maand

26-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1377 keer bekeken
  •  
zorgverzekering dokter rekening 1127

Wie verzekerd is bij DSW betaalt volgend jaar maandelijks 149 euro aan zorgpremie. Dat is een verhoging van 11,50 euro per maand. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006.

DSW ziet geen andere mogelijkheid, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl ondertussen de vraag naar zorg ook blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn." Het roer zal drastisch om moeten om de toegankelijkheid van de zorg ook in de toekomst te kunnen waarborgen, vindt DSW.

Ook zorgen over betaalbaarheid bij Patiëntenfederatie

Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden.

"We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.

Digitalisering en preventie

De Patiëntenfederatie ziet veel heil in digitalisering om de kosten binnen de perken te houden. "Digitaal als het kan, fysiek als het moet. Die ontwikkeling moet wat ons betreft veel sneller."

Daarnaast wil de federatie dat er meer wordt gedaan aan preventie. "We moeten de relatief gemakkelijke zorg veel toegankelijker maken. Veel mensen mijden de tandarts of de fysiotherapeut. Het is voor hen te duur omdat ze nauwelijks vergoeding krijgen uit de basisverzekering. Daardoor krijgen ze later een veel grotere en ingewikkeldere zorgvraag."

Foute "financiële prikkels"

Dat heeft volgens de Patiëntenfederatie ook te maken met 'financiële prikkels' in het stelsel: "Sommige behandelingen zijn financieel aantrekkelijker dan andere. Dat kan ertoe leiden dat iemand wordt geopereerd aan een meniscus terwijl fysiotherapie misschien volstaat. Een ziekenhuis waar kruisbandoperaties worden uitgevoerd, krijgt daarvoor betaald. Een arts die voorafgaand aan een seizoen in een kantine uitlegt hoe je blessures kunt voorkomen, krijgt daar niet voor betaald. Preventie moet veel meer lonen."

bron: DSW/ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!