Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fors overbieden op jouw droomhuis: hoe verstandig is dat?

  •  
02-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9633 keer bekeken
  •  

De huizenmarkt leek al op een loterij. En nu stijgt ook het aantal overbiedingen in recordtempo. Wie niet meer biedt boven de vraagprijs kan het vaak wel vergeten, ook búiten de Randstad, zo blijkt uit de laatste cijfers.

Uit onderzoek van woningplatform Huispedia blijkt dat inmiddels bij driekwart van de verkochte woningen boven de vraagprijs wordt geboden. Kopers bieden gemiddeld 5,2 procent boven de vraagprijs. Aan het begin van 2024 was dit nog 2,6 procent.

Huizen worden steeds vaker laag in de markt gezet. In het derde kwartaal van 2024 stond meer dan de helft van de woningen te koop met een te lage vraagprijs. Met als gevolg dat er vaker wordt overboden.

“Een te lage vraagprijs wekt de interesse van meer kopers”, aldus Maxim Bours, CEO van Huispedia. “Vervolgens wordt binnen deze grotere groep geïnteresseerden een biedoorlog ontketend. Dit heeft een prijsopdrijvend effect en wakkert de gekte nog verder aan.”

Makelaars bellen elkaar tijdens biedproces

Bieden op een huis gaat niet volgens een waterdicht biedproces, blijkt uit meldingen die bij Kassa binnenkomen. Huizenkopers geven aan dat makelaars biedingen doorspelen net voor of na het sluitingsmoment van een inschrijving. Makelaars bellen elkaar onderling om biedingsbedragen uit te wisselen en hun klant te informeren hoe ze daarmee een beter bod kunnen doen.

Huispedia herkent dit fenomeen. Door de ‘laag in de markt’ strategie wemelt het volgens het platform tijdens de bezichtiging van de concurrenten die gaan bieden. “Vervolgens worden de biedingen doorgespeeld en tot iedereens verrassing worden al deze kopers nóg een keer gevraagd een hoger bod te doen. Wil je de grootste gekte uit de woningmarkt halen? Zorg er dan voor dat deze strategie niet meer werkt: voorkom dat biedingen onderling kunnen worden doorgespeeld én zorg dat er geen extra biedrondes kunnen worden gestart. Alleen zo stop je tussentijdse beïnvloeding en creëer je een eerlijke woningmarkt”, aldus Bours.

Biedlogboek

In 2021 probeerde toenmalig minister Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren dit aan te pakken met een biedlogboek, maar het probleem van tussentijdse beïnvloeding is hiermee nog niet opgelost.

De Rijksoverheid wil daarom dat er voor het biedlogboek één marktbrede norm komt en gaat met de makelaarsorganisaties in gesprek om dit te organiseren en om duidelijke afspraken op papier te krijgen. Of dat leidt tot een wettelijke verplichting, is nog afwachten.

Meer weten over de ontwikkelingen op de woningmarkt? Dan kun je verder lezen op de website van de NVM die recent eveneens cijfers publiceerde over het aantal verkochte koopwoningen.

Officiële klacht indienen?

Meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken
Vereniging Eigen Huis (VEH) trok in 2021 al aan de bel over oneerlijke biedingspraktijken via hun inmiddels gesloten meldpunt. Er kwamen toen in twee maanden tijd 600 meldingen binnen van kopers en verkopers die zich benadeeld voelen bij het zoeken, aankopen of verkopen van een woning.

Eén van de meest beschreven klachten is het doorspelen van biedingen net voor of na het sluitingsmoment van een inschrijving. Daarnaast werd onder meer geklaagd over bewuste prijsopdrijving. Doordat biedingen worden doorgegeven tussen verkopend makelaars en bieders (al dan niet met makelaar), is er feitelijk geen sprake van een ‘blinde’ bieding, maar wordt er gehandeld met voorkennis. Bieders krijgen het gevoel tegen elkaar te worden uitgespeeld.

Hoewel het meldpunt van VEH inmiddels is gesloten, ontvangt de organisatie nog steeds veel klachten over oneerlijk bieden. Een officiële klacht kunt je indienen via het Klachtenloket Vastgoedprofessionals.   

Oproep: heb jij ervaring met oneerlijke biedingen?

Kun jij meepraten over oneerlijke biedingspraktijken? Dan horen wij graag jouw ervaringen. Laat het Kassa weten via een mail naar kassa@bnnvara.nl.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.