Fors minder nieuwbouwvergunningen verleend door gemeenten
20-02-2020
• leestijd 1 minuten
Gemeenten verleenden in 2019 flink minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens Peter Hein van Mulligen, CBS-economeen, komt dit waarschijnlijk niet alleen door de PFAS- en stikstofcrisis, maar ook door bijvoorbeeld personeelstekorten in de bouw.
Minder vergunningen verleent
Gemeenten gaven in totaal ruim 57.000 vergunningen voor nieuw te bouwen woningen af. Dat is achttien procent minder dan een jaar eerder. Van Mulligen vindt dat verwonderlijk, gezien het huidige woningtekort. Vanaf het verkrijgen van een bouwvergunning, duurt het gemiddeld twee jaar om een huis te bouwen. Het aantal woningen kan ook op andere manieren toenemen, als bijvoorbeeld kantoren of kerkgebouwen worden omgebouwd. Vergunningen hiervoor zijn niet meegenomen in de cijfers van het CBS.
Bouwplannen kwamen stil te liggen
Vorig jaar had de bouw moeite met het verkrijgen van vergunningen. Dit was het gevolg van de PFAS- en stikstofcrisis, meldde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) eerder. Hierdoor kwamen veel bouwplannen stil te liggen. Daarnaast kreeg de sector te maken met een strenge grens aan de hoeveelheid van de chemische stoffengroep PFAS, waardoor praktisch geen grond mocht worden vervoerd.
Bron: CBS/ANP