Het is vaak nog te onduidelijk waar separatorvlees daadwerkelijk vandaan komt, vindt foodwatch. De voedselwaakhond geeft aan het zelf niet te kunnen achterhalen. Daarom lanceert foodwatch een rechtszaak tegen de Nederlandse staat.
Volgens foodwatch hebben de staat en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen goed zicht hebben op samenstelling van separatorvlees, ook wel afvalvlees genoemd of 'pink slime'. Vanwege onvoldoende handhaving kan het voorkomen dat het vlees gemaakt is van een ander dier dan staat aangegeven.
Het roze goedje, vandaar de benaming ‘pink slime’, is aantrekkelijk voor bacteriën. Mogelijk zouden deze kunnen uitgroeien tot gevaarlijke aantallen. Ook zou het vlees verkocht kunnen worden als vers of kwaliteitsvlees, terwijl er niet op het etiket vermeld staat dat het om separatorvlees gaat.
Omdat het onduidelijk is wat er in het vlees verwerkt zit zou het zomaar kunnen dat er bijvoorbeeld geen kip maar varken in je portie kipnuggets zit.
Separatorvlees zit in veel soorten vleesproducten. Denk aan knak-, rook- en braadworsten. Maar ook frikandellen en andere producten uit de vriezer zoals hamburgers en kipnuggets.
Volgens foodwatch is het wachten op het volgende voedselschandaal. Daarom kan volgens hen alleen een rechtszaak ertoe dwingen om de voedselketen zich te laten houden aan de wet. “Iedere consument heeft het recht op veilig voedsel en om te weten wat je eet”, aldus foodwatch.
Om kracht bij te zetten voor de rechtszaak is foodwatch een petitie gestart.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!