Fokkers sint-bernardshonden nemen grote risico's met erfelijke epilepsie
11-05-2019
•
leestijd 3 minuten
•
695 keer bekeken
•
De sint-bernardshonden kampen al jaren met epilepsie binnen het ras. Een ziekte waar de honden ernstig aan lijden. Desondanks nemen fokkers risico met honden die grote kans hebben de ziekte door te geven. Te veel risico, dat stelt Dier&Recht in Kassa. De stichting deed onderzoek naar de praktijken van fokkers. Deskundige Paul Mandigers roept rasvereniging de Hollandsche Sint Bernard Club (HSBC) bij Kassa op haar beleid aan te scherpen.
Uit het onderzoek blijkt dat er is gefokt met de moeder van een zieke hond terwijl bij de fokker bekend was dat het mogelijk ging om erfelijke epilepsie. Ook zijn er sint-bernardshonden die door de vereniging zijn goedgekeurd als fokdier terwijl ze uit nesten komen waarin één of meerdere broers en zussen zitten die lijden aan de ziekte. Ook deze honden vormen een hoog risico epilepsie verder te verspreiden. En terwijl dit bekend was onder fokkers in Nederland of had moeten zijn, is de vader van de goedgekeurde honden in België daarna gebruikt voor een nieuw nest. Terwijl de problemen met epilepsie al jaren bekend zijn bij de HSBC, staat er geen woord over in het fokreglement van de rasvereniging.
Risicoras
Dat de HSBC volgens Dier&Recht te weinig doet om de verspreiding van epilepsie tegen te gaan wordt gesteund door specialist Paul Mandigers. De veterinair neuroloog van Universiteit Utrecht houdt zich bezig met epilepsie bij honden. De sint-bernardshonden zijn volgens Mandigers een risicoras voor epilepsie. En omdat er geen test is om erfelijke epilepsie bij sint-bernardshonden aan te tonen moet er zo min mogelijk risico worden genomen door fokkers. Dat betekent dat uiteraard niet gefokt moet worden met lijders (honden met een hoog risico op epilepsie). Maar de specialist adviseert ook niet te fokken met ouders van lijders en volle broers en zussen van lijders om epilepsie binnen het ras terug te dringen.
Genen
Bij sint-bernardshonden wordt de gevoeligheid voor epilepsie waarschijnlijk door meerdere genen veroorzaakt. In de onderstaande tabel is de gevoeligheid op basis van vererving met één gen. Deze versimpelde kansberekening kunnen sint-bernard fokkers volgens Paul Mandigers echter wel goed gebruiken om de kansen op verspreiding van epilepsie te beperken.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Reactie Hollandsche Sint Bernard Club
De Hollandsche Sint Bernard Club stelt in een reactie dat Paul Mandigers in het verleden aangaf dat je wel met broers en zussen van epilepsielijders kunt fokken. De club en betrokken fokkers vinden daarnaast het rapport van Dier&Recht eenzijdig, er zouden fouten in staan en ze verwijten Dier&Recht dat hen niet om een reactie is gevraagd. Alles zou vooral gebaseerd zijn op informatie van fokkers die een hetze zouden voeren tegen de rasvereniging. De club zegt het fokreglement rond epilepsie aan te willen passen, te werken aan een databank om ziektes en afwijkingen te registreren en bij te dragen aan de ontwikkeling van een epilepsietest.
De volledige reactie van HSBC lees je hier
.
Bewijsstukken
Kassa kreeg via Dier&Recht inzage in bewijsstukken als verklaringen van dierenartsen over de waarschijnlijke diagnose van erfelijke epilepsie en correspondentie van fokkers. Ook sprak Kassa met eigenaren van zieke honden en betrokken fokkers. Epilepsie is voor honden een ziekte die ernstig lijden kan veroorzaken. Een epileptische aanval kan gepaard gaan met verlies van bewustzijn, hevige krampen, schuimbekken en verlies van ontlasting.
Dier&Recht roept in een petitie fokkers, rashondenverenigingen en de overkoepelende Raad van Beheer op om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van rashonden en epilepsie terug te dringen.
Je kunt hier de petitie tekenen
.