FNV: flexwerken aanslag op sociaal leven
18-03-2015
• leestijd 2 minuten
Een groep van 15 procent van de werknemers met een flexibel contract werkt altijd in de avond, nacht of in het weekend. Een groeiend aantal mensen heeft zo'n onzeker contract, zoals een nulurencontract of een uitzendcontract. Dit blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV onder 4200 mensen.
Ruim een derde van de werknemers met een onzeker contract geeft aan 'erg vaak' ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend te werken. Zekerheden als het weekend dreigen te verdwijnen, als iedereen buiten de cao aan het werk moet, stelt de vakbond.
Gezondheid
,,Werken als andere mensen, bijvoorbeeld je partner of je kinderen vrij zijn, betekent een enorme aanslag op het sociale leven. En continu nachtwerk heeft ook nog eens gevolgen voor de gezondheid'', benadrukt FNV-voorzitter Ton Heerts.
Onder druk
Zekerheden als weekend, pensioenopbouw, koopkracht en ziekteregelingen staan steeds meer onder druk. Heerts: ,,Dat komt onder meer doordat sommige werkgevers en politieke partijen beweren dat cao-afspraken maar op de achterkant van een bierviltje gezet moeten worden.''
Impact
Volgens de FNV-voorzitter begrijpen deze partijen niet wat voor impact onzekerheid heeft voor werkers. ,,Als je geen huis kunt kopen, als je de eindjes nauwelijks bij elkaar kunt knopen, als je niet weet of je een dag later nog wel werk hebt. Te veel mensen zitten in onzekerheid. We moeten echt weer samen verder bouwen aan het cao-systeem.'' Nog altijd vallen 6,1 miljoen mensen onder een cao.
De vakbond overhandigt de resultaten van het onderzoek volgende week donderdag aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).
ANP