De eerste pensioenfondsen zijn overgestapt naar het nieuwe stelsel. Deelnemers aan deze fondsen staat een pensioenverhoging van gemiddeld 4 tot 8 procent te wachten. 65.000 gepensioneerden hebben eind deze maand voor het eerst geld ontvangen op basis van het nieuwe pensioenstelsel.
Ongeveer 200.000 deelnemers, waaronder 65.000 gepensioneerden, stapten in januari over op het nieuwe pensioenstelsel. De gepensioneerden hebben eind deze maand voor het eerst pensioen ontvangen volgens het nieuwe stelsel.
Ze zijn deelnemer aan één van de drie fondsen die als eerste volledig zijn overgegaan op het systeem volgens de nieuwe pensioenwet, waarvoor de deadline op 1 januari 2028 ligt. In dit stelsel heeft iedereen een eigen pensioenpostje en is de hoogte van het pensioen afhankelijk van de behaalde rendementen op de beleggingen.
De gepensioneerden bij Beroepspensioenfonds Loodsen, Pensioenfonds Werk en (re)Integratie en het fonds voor personeel van pensioenuitvoerder APG zelf waren begin dit jaar 'ingevaren'. Dat betekent dat alle pensioenen van deelnemers zijn overgezet naar het nieuwe stelsel en daarop zijn aangepast. Naast de gepensioneerden gaat het ook om de pensioenpotten van 135.000 mensen die hun oudedagsvoorziening nu opbouwen.
In het nieuwe stelsel beleggen fondsen het pensioengeld nog altijd collectief, maar het wordt verdeeld over individuele potten. De premie die een deelnemer betaalt, staat vaak vast, maar de hoogte van de pensioenuitkering niet meer. Daardoor hoeven buffers minder groot te zijn dan in het oude stelsel. De verwachting is daardoor dat pensioenen in goede economische tijden eerder omhoog kunnen. Bij twee pensioenfondsen die zijn overgegaan – die voor loodsen en APG-medewerkers – gingen de pensioenen tussen de 4 en ongeveer 8 procent omhoog.
Over de manier waarop een pensioenfonds overstapt op het nieuwe stelsel mochten vakbonden en werkgevers meebeslissen. Zo bogen ze zich over de vraag of er meer of minder solidariteit is ingebouwd na de overstap, bijvoorbeeld door reserves aan te houden waarmee risico's tussen generaties worden gedeeld.
Het APG kijkt tevreden tegen de eerste resultaten aan. “Ik ben trots op dit moment”, meldt Annette Mosman, directeur van pensioenuitvoerder APG, aan het AD. “De 65.000 gepensioneerden hebben allemaal op tijd het correcte pensioen gekregen.”
Er moet, om de overgang naar het nieuwe stelsel te maken, 1500 miljard aan pensioenvermogen worden herverdeeld over miljoenen individuele potjes. Er moet daarnaast ook gezorgd worden dat zowel werkenden, slapers en gepensioneerden genoeg krijgen.
“Een pensioen dat ook nog eens 4 tot 8 procent is verhoogd. In het oude stelsel was dat niet mogelijk geweest”, benadrukt Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, de branchevereniging van Nederlandse pensioenfondsen tegenover het AD. “In het oude stelsel moesten pensioenfondsen grote buffers aanhouden. In het nieuwe stelsel is dat niet nodig, dus kan het geld eerder uitgedeeld worden aan de deelnemers en gepensioneerden.’’
Wim Koeleman, bij APG verantwoordelijk voor de overgang naar het nieuwe stelsel, heeft veel geleerd van deze operatie. “Het is belangrijk om op tijd te beginnen. Zo kunnen fouten tijdig worden opgespoord en hersteld.”.
Hij wijst op AD.nl op 1 januari 2026. Dan stappen weer enkele pensioenfondsen, met 1,2 miljoen deelnemers, over op het nieuwe stelsel. Er moet bij deze grote overgang worden voorkomen dat tien- of honderdduizenden mensen een verkeerd pensioen krijgen vanwege fouten in de administratie.
Dat deze drie pensioenfondsen succesvol de overgang hebben gemaakt betekend niet dat alle pensioenen omhooggaan in het nieuwe stelsel. Dit hangt namelijk af van de hoeveelheid vermogen die een fonds heeft op het moment van overstappen en hoe hoog de rente is. Wanneer de rente hoger is, kunnen pensioenfondsen meer rendement halen op hun beleggingen. Pensioenen kunnen ook verlaagd worden, wanneer beleggingen tegenvallen en er minder geld aanwezig is.
Koeleman denkt dat een referendum per fonds over het wel of niet overstappen naar een nieuw stelsel ondoenlijk is. Onlangs stelde regeringspartij NSC zo'n raadpleging per pensioenfonds voor. "Er zijn zoveel keuzes te maken. Dat kun je niet in een referendum vatten als je ziet dat zoveel experts allerlei sessies houden om de verschillende varianten en prognoses te bekijken."
AD, ANP
Bij ABP rept men over "naidexsatie" van maar liefst 19,2 % hoe zal dit ooit gecompenseerd kunnen worden!!!
Terwijl men spreekt over een paar procent verhoging in het nieuwe stelsel.
In de laatste 10 a15 jaar is er meer dan genoeg in de pensioenkas achter gebleven, is bijna verdubbeld.
De inkomsten en uitgaven in het oude stelsel is in balans. Sterker de kasten groeit nog steeds voller.
In het nieuwe stelsel komt er minder geld binnen. Werkgevers hebben hier voordeel aan. De uitgaven blijven gelijk. Het risico van beleggen ligt bij de ouderen.
Of te wel er is een risico dat er in het nieuwe stelsel we gekort gaan worden.
Ook omdat er een grote groep 67 er aan komt.
Ik zie alleen maar risico's, en dat wil ik niet met mijn inkomsten. Dus stemmen voor het oude veilige pensioenstelsel.
Het kan dus ook de andere kant op gaan, in slechte tijden zelfs tot 0 aan toe.
Wie ooit de documentaire Dossier Zwarte Zwanen van Cees Grimbergen heeft gezien, weet dat de wereld van pensioenen een schimmig en smerig wereldje is, met heel veel zakkenvullers. Documentaire is op internet nog te vinden.
Schandalig hier mee voor de dag te komen terwijl er andere geluiden in de media opduiken.
Betaal eerst de pensioengerechtigden wat zij jaren aan tekort aan inkomen wegens inflatie niet hebben ontvangen.
Ach ach er wordt even vergeten te vermelden dat
- je verplicht af moet zien van je rechtmatige inhaalindexatie
- deze 4-8 % verhoging een sigaar uit eigen doos is omdat de afgelopen 3 jaar dit bedrag al ingehouden door beperkte indexaties
Wat kan ik ondernemen nu Paul Rosenmöller 350 miljoen heeft verknald aan klimaat en nu zijn zinkende schip verlaat.
Ik heb geen toestemming gegeven dat er op deze schandalige manier met MIJN spaargeld wordt omgegaan. Ik wil mijn geld terug !!
U weet toch links lullen en rechts zakken vullen , jammer dat veel mensen dat niet willen zien .
350 miljoen maar? Wat dacht je van 97 miljard verlies in 2022? Miljardenverlies met dank aan meneer Paul.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!
zoek even op het internet, Omtzigt en pensioen, dan kun je lezen dat we daar de bietenbrug mee op gaan.