Flexwerkers verdienen helft minder dan vast personeel
22-08-2019
•
leestijd 1 minuten
•
216 keer bekeken
•
Voor werknemers met een flexibel arbeidscontract is het gemiddelde loon bijna de helft lager dan dat voor werknemers met een vast contract, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het CBS baseert zich op gegevens uit 2016. Toen was het gemiddelde uurloon voor flexwerkers 48 procent lager dan bij werknemers met vast dienstverband. Vormen van flexwerk zijn werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten of werknemers die op oproepbasis werken.
Kloof lonen flexwerkers en vast personeel
Deze kloof tussen de lonen van de werkgroepen valt te verklaren door verschillen in de achtergrond tussen flexwerkers en vast personeel. Zo ligt de gemiddelde leeftijd bij flexibele arbeidskrachten een stuk lager. Daarnaast zijn flexwerkers in vergelijking met vaste medewerkers vaker laag opgeleid.
Verschillen in beloning
Toch zijn er als dit soort achtergrondkenmerken gelijk worden getrokken ook verschillen in beloning. Een flexwerker verdiende in dat geval gemiddeld 7 procent minder per uur dan werknemers met een vast contract, aldus het CBS. Als betalingen voor overwerk en incidentele beloningen worden meegerekend, loopt dat verschil zelfs op tot 9 procent.
Een steeds groter deel van alle werkende Nederlanders heeft een flexibele arbeidsrelatie. Vakbonden zijn kritisch over deze ontwikkeling. Ze vinden dat werkgevers flexcontracten vooral gebruiken om goedkoper uit te zijn, terwijl ze eigenlijk bedoeld waren om "pieken en zieken" op te vangen. Ook staan werknemers bij loononderhandelingen minder sterk tegenover werkgevers als ze geen vast dienstverband hebben, stellen ze. ANP