Flexwerkers vanaf 2015 beter beschermd
02-09-2013
• leestijd 2 minuten
Het kabinet wil verbeteringen voor flexwerkers een jaar eerder invoeren dan de versoepeling van het ontslagrecht en de bezuinigingen op de WW worden ingevoerd. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) voor advies naar de Raad van State stuurt.
Uitwerking van sociaal akkoord
Het wetsontwerp is de uitwerking door Asscher van het sociaal akkoord dat het kabinet in april sloot met werkgevers en werknemers. Hij hoopt de definitieve voorstellen eind dit jaar naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.
Eerder aanspraak op vaste aanstelling
In het wetsvoorstel wordt de positie van flexwerkers versterkt. Werknemers met tijdelijke contracten kunnen bijvoorbeeld eerder aanspraak maken op een vaste aanstelling. Deze maatregel gaat in per 2015, en dat is 1 jaar eerder dan de maatregelen voor het ontslagrecht en de WW ingaan. Asscher doet dat met ,,het oog op de huidige economische situatie'', zodat werkgevers en werknemers meer tijd hebben zich voor te bereiden.
Maximale duur WW verlagen
Asscher wil de wettelijke maximale duur van de WW tussen 2016 en 2019 in stapjes verlagen van 38 maanden nu naar 24 maanden. Werkgevers en werknemers kunnen in cao's afspreken de ww-uitkering te verlengen.
Ontslagrecht eerlijker en eenvoudiger
Het ontslagrecht wordt in de ogen van Asscher eerlijker en eenvoudiger. Alle werknemers krijgen na een dienstverband van minimaal 2 jaar recht op een vergoeding die kan worden gebruikt voor omscholing naar ander werk. In het sociaal akkoord is afgesproken dat die vergoeding maximaal 75.000 euro bedraagt.
Versterking positie flexwerker
De versterking van de positie van de flexwerker bestaat er uit dat ,,oneigenlijk gebruik van flexibele arbeidsvormen'' wordt aangepakt. Asscher wil voorkomen dat mensen tegen hun zin langdurig op basis van tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever moeten werken. Daarom komt hij met het voorstel om werknemers met opeenvolgende tijdelijke contracten eerder aanspraak te geven op een vast contract. Niet na drie jaar, zoals nu het geval is, maar al na twee jaar.
Wettelijke bescherming tegen ongerechtvaardigd ontslag
Het ontslagrecht moet wat het kabinet betreft eerlijker worden en meer gericht op het vinden van nieuw werk. Asscher houdt vast aan een preventieve toetsing bij ontslag en aan de wettelijke bescherming tegen ongerechtvaardigd ontslag. Hij wil een einde maken aan de situatie waarbij de ene werknemer met een gouden handdruk wordt ontslagen en de ander zonder enige vergoeding op straat wordt gezet.
ANP