'Falend toezicht op medische implantaten gevaar voor mensen'
26-11-2018
•
leestijd 2 minuten
•
87 keer bekeken
•
Er wordt nauwelijks bijgehouden of medische implantaten bijwerkingen of andere effecten hebben op mensen. Dat blijkt uit onderzoek naar de gezondheidsrisico’s waarover AVROTROS Radar en dagblad Trouw berichten. Uit het wereldwijde onderzoek blijkt dat hulpmiddelen, die als ‘veilig’ op de markt zijn gebracht, in de afgelopen tien jaar kunnen worden gekoppeld aan 1,7 miljoen gevallen van letsel en bijna 83.000 doden.
Tal van problemen
De bedoelde medische implantaten kunnen bijvoorbeeld (heup)protheses, pacemakers en borstimplantaten zijn. Het gaat onder meer om gescheurde of gebarsten protheses, apparaatjes die uitvallen of stroomstoten geven als het niet nodig is en hulpmiddelen die organen perforeren, waardoor patiënten zwaar letsel oplopen of zelfs overlijden.
Hoogleraar: strengere eisen aan implantaat
Jan Willem Cohen Tervaert, hoogleraar Interne Geneeskunde, vindt dat implantaten hetzelfde behandeld moeten worden als geneesmiddelen. Het toezicht op medicijnen is goed geregeld, zegt hij in het NOS
Radio 1 Journaal
. Implantaten mogen wat de hoogleraar betreft pas de markt op mogen bij bewezen effectiviteit en veiligheid. Volgens Tervaert kunnen de lichaamsvreemde implantaten een afweerreactie oproepen bij mensen, en auto-immuunziekten opwekken of versterken.
Minister erkent problemen
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) erkent dat er in het verleden problemen geweest met verschillende implantaten: ,,Dat is verschrikkelijk voor iedereen die daarmee te maken krijgt". Hij wijst er ook op dat hard wordt gewerkt aan nieuwe regels voor medische hulpmiddelen. Zo is in 2017 een
meldpunt
geopend waar bijwerkingen van het plaatsen van een implantaat kunnen worden gemeld. Ook worden artsen vanaf 1 januari wettelijk verplicht implantaten te registreren in het nationale implantatenregister.
Europese database
In mei 2020 moet er ook zo'n Europese database zijn. Bruins roept patiënten, artsen en fabrikanten op om bijwerkingen en incidenten actief te melden. ,,Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kunnen we er samen voor zorgen dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden."
'The Implant Files'
De gegevens over de medische implantaten zijn bekend geworden doordat meer dan 250 journalisten uit 36 landen, verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists, documenten hebben opgevraagd. Het onderzoek, The Implant Files, vond plaats na een Nederlands voorstel en er werden 1300 Wob-verzoeken ingediend om vertrouwelijke informatie te krijgen.
Pip en Silimed
De afgelopen jaren was er onder meer veel ophef over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten. Franse PIP borstimplantaten een verhoogde kans op scheuren en lekken te hebben en er werden glasvezeldeeltjes gevonden op implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed. ANP/Radar/Trouw/NOS