Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat verschillende fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten. Tegelijkertijd blijft de prijs voor de consument gelijk of de prijs stijgt zelfs.
In het onderzoek nam de Consumentenbond ruim 600 producten mee. De ingrediënten hiervan zijn vergeleken met hetzelfde product tot en met vijf jaar geleden. Bij ruim een op de vier producten was de samenstelling veranderd. Zo bevat het slagroomijs bijvoorbeeld minder slagroom en de kippensoep minder kip.
"De fabrikanten hangen al deze 'verbeteringen' niet aan de grote klok. Terwijl als ze maar een beetje meer van het hoofdingrediënt in een product stoppen, ze dit meestal wel luid verkondigen", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.
Als reden voor de aanpassingen geven fabrikanten de gestegen grondstofprijzen. De Consumentenbond noemt de bezuinigingen van fabrikanten 'beknibbelflatie' omdat de prijs van de aangepaste levensmiddelen volgens de consumentenorganisatie vaak gelijk blijft of zelfs stijgt.
Bronnen: ANP, Consumentenbond
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!