Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Extra onderzoek nodig naar ouderenmishandeling

15-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oudeman2_07.jpg
Het aantal meldingen van ouderenmishandeling neemt jaarlijks toe, maar hoeveel mensen daadwerkelijk slachtoffer zijn is nog onbekend. Om dit in kaart te brengen is een ,,complex en grootschalig'' vervolgonderzoek nodig. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een maandag verschenen rapport.
Een op de twintig
Het SCP analyseerde de uitkomsten van verschillende recente onderzoeken over ouderenmishandeling, waaronder die van Steunpunten Huiselijk Geweld en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij de meldpunten kwamen vorig jaar 2400 meldingen van ouderenmishandeling binnen. IGZ ontving tientallen meldingen van fysiek geweld. Volgens eerder onderzoek krijgt minstens een op de twintig ouderen te maken met een vorm van mishandeling.
Topje van de ijsberg
Maar dat is vermoedelijk het topje van de ijsberg. ,,Mogelijk onthullen ouderen niet wat hun overkomt uit angst, schaamte of schuldgevoelens, of omdat ze niet weten bij wie ze moeten zijn, of omdat ze te veel afhankelijk zijn van de pleger'', aldus het planbureau. Daarnaast zijn er veel hoogbejaarden die zelf niet in staat zijn om aan een enquête mee te doen.
Verbale agressie
Slachtoffers krijgen het vaakst te maken met verbale agressie. Maar ook verwaarlozing en financiële uitbuiting komen vaak voor. Seksueel misbruik komt volgens de onderzoekers veruit het minst voor. Ouderenmishandeling gebeurt soms ook zonder opzet. Dat kan bijvoorbeeld doordat een overspannen mantelzorger de zorg van een cliënt niet meer aankan en het slachtoffer onbewust mishandelt. Vaak zijn de plegers familieleden van het slachtoffer of professionele hulpverleners.
Samenwerken
Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) liet maandag weten samen te gaan werken met verschillende instanties om uitbuiting van ouderen aan te pakken. ,,Ouderen kunnen zelf veel doen om uitbuiting te voorkomen, bijvoorbeeld door vast te leggen wie je financiën mag beheren als je ziek bent. Bankmedewerkers, notarissen, bewindvoerders en vrijwilligers die ouderen bezoeken kunnen hen op dat soort mogelijkheden wijzen en ouderen bijstaan om het te regelen.”
Praten
Volgens seniorenbelangenorganisatie ANBO moeten ouderen meer praten over mishandeling. ,,Ze moeten ervoor durven uitkomen. Het taboe moet worden doorbroken'', stelt de organisatie. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!