Experiment: mist maakt groente en fruit langer houdbaar
03-07-2017
•
leestijd 1 minuten
•
290 keer bekeken
•
Supermarkten zoeken naar een nieuwe manier om groente en fruit langer vers te verkopen. Een Plus supermarkt uit Roosendaal heeft hiervoor vier jaar lang groente en fruit beneveld, meldt de NOS.
Minder weggegooid, meer omzet
De test wordt uitgevoerd in samenwerking met de Deense universiteit DTU. Het idee achter het besproeien van groente en fruit met een dunne nevel is dat de verswaren langer goed blijven. De Plus supermarkt uit de test is heel tevreden. Gedurende de testperiode werd een kwart minder aan voedsel weggegooid, terwijl de omzet omhoog ging. Een vestiging van Albert Heijn in Maastricht gaat meedoen aan de 'neveltest'.
Lagere temperatuur
Onder meer aardbeien, druiven, nectarines, bloemkool en andijvie werden zachtjes besproeid. De mistlaag zorgt ervoor dat de temperatuur in het open schap vier tot vijf graden daalt. Hierdoor blijven de producten langer houdbaar en goed van kwaliteit. Onderzocht wordt of het besproeien ook toegepast kan worden tijdens opslag en transport.
Gevaar voor een eventuele besmetting met legionella is er volgens de onderzoekers niet. Bron:
NOS