Ex-kankerpatiënten kunnen zich vanaf 2021 beter verzekeren
10-07-2020
•
leestijd 2 minuten
•
942 keer bekeken
•
Het 'schone lei-beleid' voor ex-kankerpatiënten is vrijdag goedgekeurd door de ministerraad. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft dat bekendgemaakt.
De goedkeuring houdt in dat ex-kankerpatiënten die een bepaalde periode ziektevrij zijn, uiterlijk in januari 2021 niet meer verplicht zijn om bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) of uitvaartverzekering te melden dat ze kanker hebben gehad. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisatie (NFK) spreekt van een belangrijke mijlpaal.
Minister Hoekstra kondigde in december vorig jaar in Kassa aan zich hiervoor te zullen inspannen.
Details uitgewerkt
De afgelopen maanden heeft de NFK, samen met het ministerie van Financiën en het Verbond van Verzekeraars, aan de details van het besluit gewerkt. Een verleden met kanker is door deze wettelijk vastgelegde regeling geen reden meer om geweigerd te worden of een onverklaarbare premieverhoging te krijgen bij het afsluiten van een verzekering.
Termijn van 5 of 10 jaar kankervrij
Om in aanmerking te komen voor het 'schone lei-beleid' geldt een kankervrije termijn van 10 jaar. Voor mensen die jonger dan 21 jaar waren toen de diagnose kanker werd gesteld, wordt dit 5 jaar. De regeling is gebaseerd op een model uit Frankrijk, waar dit beleid al sinds 2017 geldt.
Voor bepaalde kankersoorten gaat een kortere periode dan 10 jaar gelden. Samen met het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Kankerregistratie werkt NFK hier een speciale ‘termijnentabel’ voor uit. De NFK heeft erop aangedrongen dat in deze tabel eerst de kankersoorten die het vaakst voorkomen in de leeftijd van 18 tot 39 jaar worden opgenomen, zoals eierstok-, zaadbal-, huid- en borstkanker en bepaalde bloedkankers.
'Goede voorlichting'
Ex-kankerpatiënten moeten nu op de hoogte worden gebracht van het bestaan van de regeling, stelt NFK-directeur Arja Broenland. "Dit vraagt om goede voorlichting van alle betrokken partijen”, aldus Broenland. “Daarnaast is het belangrijk dat in het dossier van de patiënt wordt vastgelegd wanneer er geen kanker meer is aangetroffen, zodat men dit te allen tijde terug kan vinden. Wij roepen oncologisch medisch specialisten dan ook op om kennis te nemen van deze regeling.” ANP