Ex-kankerpatiënten geweigerd door verzekeraars
16-05-2015
• leestijd 3 minuten
Jonge mensen die genezen zijn van kanker, hebben voor de rest van hun leven problemen met het afsluiten van verzekeringen. Ze worden afgewezen of moeten fors hogere premies betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa. Zelfs als de dokter iemand helemaal gezond heeft verklaard, bestempelen de verzekeraars ex-kankerpatiënten toch als risicovol.
Risico
Bij een redacteur van het programma, Liv Rotteveel, werd in november 2013 borstkanker geconstateerd. Na operaties, chemo's en hormoonbehandelingen kreeg zij in september 2014 van haar specialist te horen dat ze gezond was en verder kon met haar leven. In de praktijk bleek dat moeilijker. Toen Liv dit voorjaar een nieuw huis wilde kopen, kon ze geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten. In tegenstelling tot de specialist zien de verzekeraars Liv als een te groot risico. "U bent behandeld wegens borstkanker. Onze beoordeling is dat u hierdoor een hoger gezondheidsrisico heeft dan gemiddeld. Daarom kunnen wij u (nog) niet als verzekerde accepteren. Gezien de stagering van de tumor geldt er een wachttijd van vier jaar", aldus één van de verzekeraars.
Zestien keer hogere premie
José en Ron vroegen voor de aankoop van een woning ook een overlijdensriscoverzekering aan. Zij waren op het moment al vier respectievelijk zeven jaar genezen verklaard. Zij konden uiteindelijk wel bij een verzekeraar terecht, maar wel tegen betaling van een veel hogere premie. Zo betaalt Ron een premie die maar liefst zestien keer zo hoog is als die van zijn partner.
Groep wordt steeds groter
Laurence Maes van de patiëntenbeweging
Levenmetkanker
bevestigt in Kassa het probleem waar veel ex-kankerpatiënten tegenaan lopen. "Op dit moment zijn er in Nederland 500.000 mensen die kanker hebben of hebben gehad. Die groep wordt groter, omdat steeds meer mensen van kanker genezen. Naar verwachting zijn er in 2020 circa 750.000 die kanker hebben gehad. Het stempel van ex-kankerpatiënt zorgt er wel voor dat je soms voor jaren geen levensverzekering kunt afsluiten, of tegen een veel hogere premie en dat moet veranderen", aldus Maes.
Cijfers
Volgens de patiëntenbeweging gebruiken de verzekeraars verouderde cijfers. “Die cijfers weerspiegelen ook niet de geweldige vooruitgang die is geboekt in de genezing van kanker. Verzekeraars zouden gebruik moeten maken van Nederlandse
cijfers
uit de Nederlandse Kankerregistratie. Levenmetkanker is al jaren in overleg met het Verbond van Verzekeraars om verbeteringen aan te brengen, maar de verzekeraars maken weinig haast”, zegt Maes.
Het schiet niet op
Levenmetkanker is al jaren in overleg met het Verbond van Verzekeraars om verbeteringen aan te brengen, maar de verzekeraars maken weinig haast, aldus Maes.
Verzekeraars aan zet
Het Verbond van Verzekeraars heeft Kassa bericht dat levensverzekeraars gaan onderzoeken of ze in het vervolg Nederlandse cijfers met betrekking tot borstkanker (van de Nederlandse Kankerregistratie) kunnen gaan gebruiken bij de beoordeling van verzekeringsaanvragen. In een later stadium zal bekeken worden of voor andere soorten kanker ook Nederlandse cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie gebruikt kunnen worden.
Update vanuit de studio
De verzekeraars onderzoeken of voormalige borstkankerpatiënten makkelijker een verzekering, zoals een overlijdensrisicoverzekering, kunnen afsluiten. Dat zei Richard Weurding, de directeur van het Verbond van Verzekeraars,
vanavond in de studio
. Hij liet weten dat de verzekeraars samen met de Nederlandse Kankerregistratie bezig zijn om een nieuw 'risicomodel' voor kankerpatiënten te ontwikkelen die zich richt op recente cijfers, in plaats van veelal oude cijfers zoals nu gebeurt.