Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Eventueel ook mondkapjes voor huishoudelijke hulp

06-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mondkapje mondkapjes 1127
In bepaalde gevallen kunnen medewerkers die huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of maaltijdondersteuning bij mensen thuis verzorgen in aanmerking komen voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) besloten. Vakbond CNV Zorg & Welzijn is blij met het besluit om de medewerkers in de thuiszorg voortaan zelf over het aanvullend gebruik van mondkapjes en schorten te laten beslissen.
De zorgmedewerker komt in aanmerking voor mondmaskers, isolatiejassen- of schorten, oogbescherming/brillen en handschoenen als iemand die het coronavirus of een verdenking daarop heeft direct dergelijke zorg nodig heeft dat niet kan worden uitgesteld. 

1,5 meter afstand mogelijk

Volgens de minister lukt het voor ondersteuning die thuis verleend wordt volgens de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo), zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding en maaltijdondersteuning veelal wel op 1,5 meter afstand te blijven. In die situatie is het volgens de minister niet nodig om beschermingsmiddelen te dragen.
Daarnaast mag er alleen gewerkt worden als de medewerker klachtenvrij is en er zeker van is dat de gezondheid van de patiënt of cliënt het toelaat om zorg te verlenen. Als het coronavirus bij een cliënt is vastgesteld, wordt de ondersteuning uitgesteld. Echter gaat het soms om zorg die niet kan worden uitgesteld, of als de medewerker twijfelt of de situatie veilig is. Van Rijn heeft in die gevallen besloten dat medewerkers voortaan beschikken over een 'reservepakket' aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

Alleen gebruiken als het echt nodig is

De minister zegt dat alle mensen die in de zorg werken in zowel binnen als buiten het ziekenhuis erop moeten kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen met gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Omdat de behoefte aan die middelen in de zorg groot is, geeft de minister aan dat er gebruik van gemaakt kan worden als dat echt nodig is. 
CNV Zorg & Welzijn zegt in een reactie al sinds het begin van de coronacrisis te pleiten voor meer zeggenschap voor zorgprofessionals over het gebruik van beschermende materialen. De voorzitter van de vakbond geeft aan dat medewerkers in de thuiszorg nu, als ze een 'niet-pluisgevoel' hebben, zelf kunnen beslissen om de beschermende middelen te gebruiken. De voorwaarde is dan wel dat er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voorradig zijn. Volgens haar is het een absolute noodzaak om de thuiszorg bij de distributie van beschermingsmateriaal voorrang te geven. Zeker nu de maatregelen worden versoepeld en andere, minder cruciale contact beroepen ook materialen nodig hebben. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor