EU stelt voorwaarden bij aanleg 5G-netwerken
29-01-2020
• leestijd 1 minuten
De Europese Unie is, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, met voorwaarden gekomen waaronder het 5G-netwerk in Europa mag worden aangelegd. Die moeten voorkomen dat spionage en cyberaanvallen door (bedrijven uit) landen buiten de EU een veiligheidsrisico kunnen vormen.
Het Chinese bedrijf Huawei, dat veel 5G-technolgie in huis heeft, werd al in onder meer de Verenigde Staten geweerd, uit angst voor spionage. De EU is dat niet van plan, al zijn er wel strenge woorden verbonden aan de uitrol van 5G-netwerken.
Risicoprofielen
In de voorwaarden staat bijvoorbeeld dat telecomproviders risicoprofielen moeten maken van leveranciers. Op grond daarvan kunnen deze worden uitgesloten van “kritieke en gevoelige” kernnetwerken. KPN besloot eerder al bij de uitrol van hun 5G-netwerk in Nederland gebruik te maken van apparatuur van Huawei. T-Mobile zal eind dit jaar de eerste provider zijn met een 5G-netwerk.
Niet afhankelijk
De 5G-technologie kan later worden ingezet in de transportsector, gezondheidszorg en landbouw. De commissie verwacht dat eind dit jaar de eerste 5G-diensten beschikbaar zijn in 138 Europese steden. Eurocommissaris Mededinging Margrethe Vestager is het belangrijk niet afhankelijk te worden van één leverancier. Naast Huawei leveren ook het Noorse Nokia en het Zweedse Ericsson 5G-apparatuur.
Eerste stappen
De Europese lidstaten hebben eerder een gezamenlijke inventarisatie naar de kwetsbaarheden van de aanleg gedaan. De Europese commissie verwacht dat ze op 30 april de eerste stappen hebben gezet om de aanbevelingen uit te voeren. ANP