Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

EU-parlement: minder foute vetten in snacks

26-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pizza 930 530
De hoeveelheid industriële 'foute' vetten in snacks als pizza's, friet of magnetronpopcorn moet omlaag. Het Europees parlement wil een wettelijke limiet. Het stemde woensdag in Straatsburg in met een voorstel dat het aantal doden als gevolg van overmatige consumptie van zogeheten transvetzuren in de EU moet terugdringen.
Aan de slag
,,Die vetten maken veel Europeanen te dik, met diabetes en hart- en vaatziekten tot gevolg. De Europese Commissie en de levensmiddelenindustrie moeten daarom aan de slag”, zei europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). ,,Aparte vet-etiketten werken niet en geven te veel rompslomp. Een wettelijke bovengrens is veel effectiever voor de volksgezondheid, en ook voor de voedingsmiddelensector."
Ongezonder dan verzadigd
Een op de zeven sterfgevallen in de EU is gerelateerd aan de risico’s die zijn verbonden aan het eten van transvetten. Dit type onverzadigde vetzuren is volgens het Nederlands Voedingscentrum nog ongezonder dan verzadigde vetten. Ook Alzheimer en onvruchtbaarheid worden ermee in verband gebracht.
2 procent
In Denemarken, dat sinds 2003 als het enige EU-land maximaal 2 procent transvetzuren in voedingswaren wettelijk toestaat, is het aantal hart- en vaatziektes sindsdien gedaald. De Deense autoriteiten schatten dat de maatregel jaarlijks vijfhonderd levens redt. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!