EU-parlement: minder foute vetten in snacks
26-10-2016
• leestijd 1 minuten
De hoeveelheid industriële 'foute' vetten in snacks als pizza's, friet of magnetronpopcorn moet omlaag. Het Europees parlement wil een wettelijke limiet. Het stemde woensdag in Straatsburg in met een voorstel dat het aantal doden als gevolg van overmatige consumptie van zogeheten transvetzuren in de EU moet terugdringen.
Aan de slag
,,Die vetten maken veel Europeanen te dik, met diabetes en hart- en vaatziekten tot gevolg. De Europese Commissie en de levensmiddelenindustrie moeten daarom aan de slag”, zei europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). ,,Aparte vet-etiketten werken niet en geven te veel rompslomp. Een wettelijke bovengrens is veel effectiever voor de volksgezondheid, en ook voor de voedingsmiddelensector."
Ongezonder dan verzadigd
Een op de zeven sterfgevallen in de EU is gerelateerd aan de risico’s die zijn verbonden aan het eten van transvetten. Dit type onverzadigde vetzuren is volgens het Nederlands Voedingscentrum nog ongezonder dan verzadigde vetten. Ook Alzheimer en onvruchtbaarheid worden ermee in verband gebracht.
2 procent
In Denemarken, dat sinds 2003 als het enige EU-land maximaal 2 procent transvetzuren in voedingswaren wettelijk toestaat, is het aantal hart- en vaatziektes sindsdien gedaald. De Deense autoriteiten schatten dat de maatregel jaarlijks vijfhonderd levens redt. ANP