Inwoners van de Europese Unie gaan betalen voor de CO2-uitstoot die ze veroorzaken door autorijden en gasgebruik. Het is de bedoeling dat de extra opbrengst helpt bij het behalen van de klimaatdoelen. Het Europees Parlement (EP) en de EU-landen zijn dat dit weekend overeengekomen. Wel komt er extra subsidie beschikbaar waarmee burgers bijvoorbeeld hun huis kunnen verduurzamen en isoleren, om zo de kosten te drukken.
De plannen moeten formeel wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de regeringen van de lidstaten, maar dat lijkt een formaliteit.
De CO2-uitstoot moet voor 2030 met 55 procent omlaag worden gebracht. Het uiteindelijke doel is dat de EU in 2050 helemaal klimaatneutraal is.
Voor bedrijven gold al een verplichting om een vergunning voor de uitstoot van broeikasgassen aan te vragen. Voor bedrijven en burgers gaat dat ook gelden.
In de plannen gaat het om een toeslag die betaald wordt aan de pomp of via de rekening van de energieleverancier: zowel tanken als het huis verwarmen wordt dus duurder. Hoe meer je gebruikt, hoe meer CO2 je uitstoot, en hoe meer je gaat betalen. Pompstations en energieleveranciers moeten in de plannen ook betalen voor de CO2-uitstoot, en verrekenen dat door middel van een toeslag. Deze toeslag staat bekend als carbon border adjustment mechanism.
Wel komt er een speciaal fonds met een omvang van 86 miljard euro. Met dat geld kunnen EU-landen burgers helpen om te verduurzamen: het geld kan gebruikt worden voor isolatie van de woning of om de overstap naar een elektrische auto te maken.
Bron: Nu.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!