Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Essent waarschuwt: "Nog jaren hoge energierekening, wel grote verschillen"

  •  
05-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6492 keer bekeken
  •  
Energietoeslag 1127_

Door stijgende netbeheerkosten, energieprijzen en belasting op gas zal de energierekening voor veel huishoudens in 2035 nog altijd hoog zijn. Dat verwacht Essent op basis van een eigen studie en een onderzoek dat de energieleverancier heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Berenschot. Bovendien voorspelt Essent dat er grote verschillen zullen zijn tussen energierekeningen.

"Kwetsbare huishoudens geconfronteerd met hoge energierekening"

Dat komt door de mate waarin woningen zijn verduurzaamd en de manier waarop huizen zijn verwarmd. Vooral huishoudens met een laag inkomen kunnen daardoor gedupeerd worden, verwacht Essent, bijvoorbeeld als zij wonen in een oude rijtjeswoning of huurhuis.

"Als verduurzamen van de woning financieel onmogelijk is en er nog steeds aardgas wordt gebruikt, worden vooral kwetsbare huishoudens komende jaren geconfronteerd met een blijvend hoge energierekening", stelt het energiebedrijf.

Verwachting: prijzen gas en stroom blijven boven het niveau van vóór de energiecrisis

Berenschot onderzocht welke factoren tot 2035 van invloed zijn op de energierekening. Uit de resultaten komt onder meer naar voren dat de consumentenprijs van gas en stroom naar verwachting boven het niveau blijft van voor de energiecrisis. Ook het vaste deel van de energierekening, waar bijvoorbeeld netbeheerkosten onder vallen, zal duurder worden. Berenschot gaat uit van een vermoedelijke stijging van tussen de 5 en 15 procent.

Huishoudens met een warmtepomp en zonnepanelen zijn daarentegen relatief voordelig uit. Door de lagere belasting op elektriciteit profiteren zij, terwijl huishoudens met een cv-ketel lijden onder de hogere belasting op gas. Huishoudens met alleen een cv-ketel hebben volgens Essent de hoogste energierekening.

Essent: "Er moeten scherpe keuzes worden gemaakt"

Volgens topvrouw Resi Becker van Essent moeten er "scherpe keuzes worden gemaakt tussen de kosten van de energietransitie en een betaalbare energierekening". Zij pleit er onder andere voor de stijging van de belasting op gas en de netbeheerkosten in te perken.

"Dat zorgt er ook voor dat het blijft lonen om het huis te verduurzamen en huishoudens maximaal grip hebben op het kunnen verlagen van de energierekening." ANP

Lees en bekijk ook

In de Kassa-uitzending van zaterdag 3 februari bespraken we de problemen die ontstaan als de Eerste Kamer aanstaande dinsdag instemt met het afbouwen van het salderen. Ruim 300.000 huishoudens met zonnepanelen zijn daar namelijk niet op tijd klaar voor, en dat heeft alles te maken met een oude elektriciteitsmeter.

Hoe dat precies zit, zie je in onderstaande fragment. In het bijbehorende artikel lees je meer informatie.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Samanthamay
Samanthamay
29 feb. 2024 - 20:40
Essent gaat fors meer vragen aan zijn trouwe klant terwijl nieuwe klanten een lagere tarief wordt aangeboden het is niet uit te leggen hoe dit kan maar blijkbaar vind Essent belangrijker zijn trouwe klant een financiële oor aan te naaien dan het zelfde tarief te geven.
Bruce14
Bruce14
6 feb. 2024 - 11:00
Je betaald € 10.000,-- voor een hybride warmtepomp. Het verschil is € 800,-- per jaar. Dat is dus 12,5 jaar. En dan is die dure investering weer aan vervanging toe!
gossy
gossy
5 feb. 2024 - 20:06
En zo worden we weer genaait. Ze verzinnen altijd wel wat om meer binnen te harken. Ze lopen zelf achter de feiten aan de netwerk beheerders en roepen nu dat de netwerk kosten omhoog moeten omdat ze het netwerk moeten gaan verbeteren. En de lulloos in de regering zoals sukkeltje Jette maar roepen. Zonnepanelen, Electrische auto's, van het gas af, warmtepompen. Maar vergeet even dat het net dit ook niet aan kan. Teruglevering word ook al moeilijk. Stel je voor dat er in een wijk van 50 woningen er 8 of 10 een Electrische auto neemt (helaas maar 2 oplaad punten) en er nemen er 20 tot 25 een warmte pomp en nog 10 laten een airo installeren. Ik denk dat je binnen de kortste keren s'avonds in het donker zit als er van alles aangezet / gesloten want de kabels trekken dit niet. Mijn idee dus. En de energie en gas prijzen zullen wel hoog blijven want het is natuurlijk wel weer een mooi verdien model voor de energie boeven. En die bonus voor de directeuren moeten natuurlijk ook nog uitgekeerd worden. Die zetten hun kacheltje niet op 19 graden zoals er word aanbevolen.
1 Reactie
Wetende
Wetende9 feb. 2024 - 11:24
Helemaal mee eens Gossy, het wordt allemaal veel te geforceerd ingevoerd ,het is met al die maatregelen zo,het is buigen of barsten. Als men het over meerdere jaren uitsmeert id de pin niet zo groot voor de consument en blijft het veel overzichtelijker.
Feuerhand
Feuerhand
5 feb. 2024 - 12:23
Helemaal geweldig hoor , dat verduurzamen Je investeert in zonnepanelen , laat je spouwmuur isoleren , laat vloerverwarming en zelfs een warmtepomp installeren. Je gaat zelfs zo ver om en hoger energielabel voor de woning aan te vragen. En dan komt dus de gemeente om de hoek kijken met het argument : de woning is nu ( veel ) meer waard geworden dus kunnen we u een hogere OZB opleggen. En zo krijg je het gevoel via de achterdeur voor je investering eigenlijk afgestraft te worden.. Je wordt al zo gepakt met die hogere belasting op gas ( als je dat nog hebt, zelfs met een hybride ketel ) En als je bij de voedselbank loopt.. wat heb je dan aan een voordeligere elektra ? Tjerk
2 Reacties
Mikske10
Mikske105 feb. 2024 - 12:53
@Feuerhand, Begrijp ik het goed: dit heb je allemaal laten doen? Je investeert in zonnepanelen , laat je spouwmuur isoleren , laat vloerverwarming en zelfs een warmtepomp installeren. Je gaat zelfs zo ver om een hoger energielabel voor de woning aan te vragen. En je loopt bij de voedselbank? Hoe dan??? Ik heb een huurwoning en betaal via de belasting mee aan de subsidies die mensen ontvangen voor het aanschaffen van zonnepanelen, hybride ketel en spouwmuren isoleren. En voor de terugleveringskosten van energie betaal ik ook aan mee, terwijl ik geen enkel voordeel heb … integendeel.
@qwerty@
@qwerty@5 feb. 2024 - 13:48
Ja, hoe kan je nou bij de voedselbank lopen als je zoveel geld had om veel te investeren, dat is dus klare onzin.
BNNVARA LogoWij zijn voor