Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Essent, Eneco en Greenchoice komen met meerjarig energiecontract

01-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20088 keer bekeken
  •  
Energie 1127

Sinds donderdag biedt ook energieleverancier Essent energiecontracten aan met een looptijd van drie jaar tegen een tarief onder het prijsplafond. Dat maakte Essent bekend op de dag dat er voor consumenten nieuwe opzegregels ingaan waardoor energiebedrijven minder risico lopen. Energiebedrijven Eneco en Greenchoice kondigde eerder ook al aan vanaf 1 juni contracten aan te gaan bieden met een langere looptijd.

"De markt blijft onzeker"

Weliswaar dalen de energieprijzen, maar de markt blijft volgens commercieel directeur van Essent Boudewijn den Helder onzeker. "Zo zien we nu al op de gasmarkt dat de prijzen 50 procent hoger liggen voor levering in de komende winters dan voor levering in de komende maanden." Bovendien maken klanten zich nog steeds zorgen over hun energierekening, stelt Den Helder. "Met een driejarig vast contract onder het prijsplafond bieden we meer zekerheid en helpen we huishoudens meerdere onzekere winters door."

Nieuwe regels maken het aanbieden van vaste contracten minder risicovol 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) sprak begin april de verwachting uit dat het aantal aanbieders van vaste contracten vanaf 1 juni zou toenemen. Op die datum gaan nieuwe regels in, waardoor het aanbieden van deze contracten voor energiebedrijven minder risicovol is. Zo lag de vergoeding voor het opzeggen van een vast contract dat nog minder dan anderhalf jaar zou lopen bijvoorbeeld op slechts 50 euro. Daardoor was het voor consumenten aantrekkelijk om over te stappen wanneer de energieprijs elders lager was. Zij namen de opzegvergoeding voor lief, terwijl leveranciers bleven zitten met energie die duur was ingekocht.

"Fluctuerende energieprijzen en resterende looptijd zijn nu in contract meegenomen"

In nieuwe opzegregels heeft de ACM de fluctuerende energieprijzen en de resterende looptijd van het contract meegenomen. Wanneer consumenten hun vaste contract willen opzeggen, betalen zij dan voor de energie die zij volgens hun contract nog zouden afnemen. In die kosten wordt ook het prijsverschil meegenomen tussen het contracttarief en het actuele tarief van de energieleverancier. Dat moet het voor energiebedrijven interessanter maken om weer vaste contracten aan te bieden.

Energieconsumenten kunnen ook een variabel contract afsluiten

Naast vaste contracten kunnen energieconsumenten ook een variabel contract afsluiten. Daarbij beweegt het tarief mee met de ontwikkelingen op de energiemarkt. Eneco meldt dat klanten met een dergelijk contract, die in de maand juli een nieuw tarief ontvangen, opnieuw minder voor hun stroom en gas gaan betalen. Dat geldt ook voor 1,2 miljoen klanten met een variabel contract bij Essent, aldus de energieleverancier. ANP

Lees ook: 

Opzegboete bij vast energiecontract? Dit verandert per 1 juni 2023 - Kassa - BNNVARA
ogImage

Opzegboete bij vast energiecontract? Dit verandert per 1 juni 2023 - Kassa - BNNVARA

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

matseat
matseat
5 jun. 2023 - 12:56
Ongelooflijk gas wordt nu ingekocht onder de 30 eurocent en essent zit nog op€1,41 per kuub,schandalig is het om op deze prijs vaste contracten aan te bieden graaiers zijn het. Zou maar flink gaan zakken essent mijn contract loopt over drie maanden af anders zijn jullie me na 12 trouwe jaren kwijt graaiers.
Martin Willemse
Martin Willemse
5 jun. 2023 - 8:29
Als je een boete krijgt als je een contract niet na leeft en de leverancier zijn schade moet vergoeden, dan heeft het weinig zin, om ooit een contract vroegtijdig af te breken.
Miela
Miela
2 jun. 2023 - 15:59
1) Wat zijn dynamische contracten? 2) De energie prijzen dalen al geruime tijd flink, waarom kunnen we geen vaste contracten krijgen bij de meeste maatschappijen want ze konden toch heel goedkoop inkopen? 3) Ik kan helaas niet profiteren van de goedkope energie prijs omdat ik geen slimme meter heb volgens een medewerker van de ANWB???? huh?? Volgens deze medewerker, kost stroom in de middag, slechts 22 cent per Kwhr, (goedkope tarief), dit bedrag kan dagelijks fluctueren. Maar als ik mijn verbruik van 1000m3 Gas en 1500Kwhr Stroom in vul, dan krijg ik wel een heel mooie prijs van slechts 140,00 euro per mnd aangeboden maar dit willen ze niet voor 1 jaar of langer vast zetten. Ik voel me misleid. Ik heb sterke vermoedens dat de energie prijzen flink dalen maar dat wij consumenten alsnog uitgeknepen worden. Waarom wordt hier niet naar gekeken? Deze hadden toen de "energie crisis" begon, reeds een voorraad in huis van minimaal 2 jaar. Dwz toen ze weer moesten inkopen, dat de prijzen weer aan het dalen waren dus die belachelijke hoge prijzen die ze aan de consument doorberekenen, zijn nmi niet gerechtvaardigd. Hoe kunnen we dit controleren? Wie controleert of dit wel klopt dat ze voor een veel duurdere tarief hebben ingekocht?
3 Reacties
CPV
CPV2 jun. 2023 - 19:08
Bij dynamische tarieven betaal je de marktprijs van die dag, plus een kleine opslag voor de energieleverancier. De stroomprijs varieert per uur, de gasprijs per dag. Je krijgt dagelijks de prijzen van de volgende dag te zien, zodat je slim met je stroomverbruik kunt omgaan om zo veel mogelijk te besparen. Omdat de stroomprijs per uur wisselt, moeten de leveranciers weten wat je in elk uur verbruikt hebt en dat kan alleen met een slimme meter. Omdat de leveranciers de marktprijs niet kunnen voorspellen, kunnen ze ook geen voorspelling doen voor je kosten. Ze kunnen alleen een indicatie geven, zoals je zelf hebt ondervonden.
CPV
CPV2 jun. 2023 - 19:10
Hier wat meer info: https://www.gaslicht.com/energie-informatie/dynamische-tarieven https://www.dynamische-energieprijzen.nl/
Marlyne
Marlyne4 jun. 2023 - 18:38
Een slimme meter kan je aanvragen toch? 1e x gratis 2e keer x paar tientjes. Weet niet zeker hoor
CPV
CPV
2 jun. 2023 - 13:32
"Naast vaste contracten kunnen energieconsumenten ook een variabel contract afsluiten." Meer niet? Er zijn ook dynamische contracten, waarom wordt dit niet vermeld? Van Kassa verwacht je toch volledig geïnformeerd te worden.
wim koelewijn
wim koelewijn
2 jun. 2023 - 9:57
Vraagt mij af wat hier nou weer achtersteekt..ze hebben waarschijnlijk zoveel geklauwd de afgelopen tijd..dat ze nu dit makkelijk kunnen doen. . .
1 Reactie
CPV
CPV2 jun. 2023 - 19:20
In het artikel: "Dat maakte Essent bekend op de dag dat er voor consumenten nieuwe opzegregels ingaan waardoor energiebedrijven minder risico lopen." Omdat het risico voor de leveranciers, als mensen hun vaste contract voortijdig opzeggen, nu kleiner (nul) is geworden, durven ze het weer aan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor