Esprit gebruikt foto zonder toestemming van fotograaf
07-02-2015
•
leestijd 3 minuten
•
169 keer bekeken
•
Jojanne Driesssen maakte in 2011 een foto van het landschap in Limburg. Drie jaar later zag ze haar foto op een t-shirt van Esprit, zonder dat ze daar toestemming voor had gegeven. Wat zijn dan je rechten?
Driessen is een hobbyfotograaf uit het Limburgse plaatsje Horst. Zij maakte haar foto in het eveneens Limburgse Meldersloo. Ze zette het kiekje op
Flickr
tussen haar andere foto's. In juni 2014 kwam ze tot haar verbazing haar foto tegen op een shirt van Esprit tijdens het shoppen op internet.
Boos
"Ik schrok ervan. In het begin ben je blij dat je je foto ziet en daarna wordt je boos omdat je foto gebruikt wordt zonder jouw toestemming", zegt de hobbyfotograaf. Driessen nam contact op met Esprit, zonder succes. "Ik werd er moedeloos van. Mijn mailtjes werden traag beantwoord en het waren van die standaardmailtjes. Sinds juni 2014 probeer ik een antwoord te krijgen van Esprit."
Internet vogelvrij
Wim van Sinderen is conservator bij het Fotomuseum in Den Haag. Hij zegt: "Als je niet wil dat je werk gepikt wordt moet je het niet op internet zetten. Alles wat je op internet zet is vogelvrij, je loopt altijd gevaar dat het gepikt wordt". Volgens Van Sinderen kun je geen copyright op een landschap zetten, een landschap is een openbare plek waar elke fotograaf terecht kan. Als ze de foto heeft bewerkt dan maakt ze meer kans om dat ze er een artistieke draai aan heeft gegeven, zegt Van Sinderen. De conservator vindt dat mensen te analoog denken over het internet, terwijl het digitaal is en als je iets er op plaatst dan is het overal tegelijkertijd.
Vergoeding
Auteursrechtenadvocaat Christiaan Thijm zegt dat als je de foto op 'all rights reserved' hebt staan je in dit geval een vergoeding zou kunnen krijgen voor het schenden van je fotorechten. Als Esprit de foto alleen op hun site gebruikt heeft, krijgen je daarvoor een kleine vergoeding, maar omdat het om afdrukken op een shirt gaat, wordt er ook gekeken naar bijvoorbeeld het aantal shirts dat verkocht is, zegt Thijm. Volgens Van Sinderen is het copyright beschermen van je foto op internet een farse. "Als je je foto op Flickr, Facebook of andere sites zet ben je het gewoon kwijt."
Koppie Koppie
Het schenden of misbruiken van je foto's op internet werd afgedaan als toekomstpraat. Toch begint het voor steeds meer mensen realiteit te worden en ondervinden zij de nare gevolgen er van. Zo hebben ontwerper Yuri Veerman en journalist Dimitri Tokmetzis, de website
Koppie Koppie
opgericht, waarbij ze mokken verkopen met foto's van andermans kinderen erop. Deze foto's hebben ze onder meer van Flickr gehaald waarbij de gebruikers hun licentie onder
Creative Commons
hebben staan. Dit betekent dat de foto's gebruikt mogen worden voor commerciële doeleinden.
Reactie Esprit
Kassa heeft contact gezocht met Esprit over dit voorval. Mona Schmadl, Corporate Communications Manager bij de modeketen, laat via de mail weten dat ze de zaak in behandeling hebben en de bescherming van intellectuele eigendom uiterst serieus nemen. Wordt vervolgd dus.