Ernstige lekkage bij wooncomplex voor kwetsbare ouderen
25-03-2017
•
leestijd 3 minuten
•
256 keer bekeken
•
Bewoners van het seniorencomplex Aquinohof kampen al drie jaar lang met ernstige lekkages. Het gevolg hiervan is dat er schimmels en zwammen aan de muren zitten. Bij één van de bewoners komt er zelfs water uit de stopcontacten. Herhaaldelijke pogingen om in gesprek te gaan met woningcorporatie De Key is tot op heden niet gelukt en daarom trekken de bewoners aan de bel.
Kwetsbare senioren
De Aquinohof is een markant gebouw in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Vroeger stond de Thomas-kerk daar. Nu is ‘t een wooncomplex voor kwetsbare senioren met 25 vrije sector-appartementen en tien sociale huurwoningen. Dit zijn zogehete WIBO-appartementen (Wonen In Beschermde Omgeving). Bij de oplevering in 2007 stond het gebouw nog op de nominatie voor de schoonheidsprijs nieuwbouw in Amsterdam. Het pand is nu tien jaar oud, maar de lol is er voor sommige bewoners van het eerste uur allang af.
Hans van Dooren (75) woont op de bovenste verdieping en kampt met een ernstige vorm van longkanker. Van Dooren heeft net een zware chemokuur achter de rug en vreest voor zijn herstel door de schimmels en zwammen in zijn slaapkamer, want van zijn arts mag hij absoluut niet verblijven in een vochtige omgeving. “Ik heb meer last van hoesten doordat ik in deze omgeving leef. Mijn oncoloog raadde me aan om te verhuizen, maar ik ben al 75 en ik wil helemaal niet weg. Er moet nu snel iets gebeuren en De Key moet ons serieus nemen.” Ook Bep Loman-Hammer (89) is haar situatie meer dan zat. “De Key is niet eens komen kijken. Ik vind dit onmenselijk. Laatst kwam de fysio langs en die kreeg druppels op zijn hoofd. Ik houd mijn hart vast als er buien aan komen.”
Gezondheidsrisico’s
Volgens Rob van Strien van de
GGD Amsterdam
hebben mensen die in een vochtige woning leven anderhalf keer zoveel last van astmatische klachten. “We zien dat vooral kinderen en kwetsbare groepen last krijgen van astma en COPD. Dit kan leiden tot kortademigheid en hoesten. Als de huurder en verhuurder er samen niet uitkomen dan treden wij op als mediator om iets aan de situatie te doen, want leven in een ongezonde omgeving is buitengewoon onwenselijk.”
Ook de Woonbond heeft
tips
over wat je het beste kunt doen op het moment dat je kampt met vocht en schimmels in je woning. “Je moet bijvoorbeeld niet zomaar stoppen met het betalen van je huur. Win altijd juridisch advies in voordat je dat soort stappen onderneemt. Maar zorg er in eerste instantie voor dat je eruit komt met je verhuurder. Lukt dit niet, dan kun je altijd de gemeente inschakelen, want ook zij zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van hun inwoners.”
Meldpunt
SP Amsterdam is onder leiding van gemeenteraadslid Erik Flentge een
meldpunt
gestart voor Amsterdammers die last hebben van schimmels in huizen. Sinds de oprichting zijn er al zo’n tachtig meldingen binnen gekomen. Volgens de SP is het altijd de verantwoordelijkheid van de verhuurder en maar deels van de huurder. “We zien vaak dat huurders al snel worden afgewimpeld met het argument dat ze hun huis maar beter moeten ventileren. Het blijkt alleen in veel gevallen dat de woning zelf niet voldoende gelucht kan worden. Dat betekent dat de verhuurder aanpassingen moet maken”, aldus Flentge. De SP probeert om per geval te bekijken of ze de verhuurder kunnen bewegen om aanpassingen te maken.