Er komt ook statiegeld op 'valse' sapflessen, blijkt uit een uitspraak van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het betreft flessen sap waaraan water of suiker is toegevoegd, zo bleek eerder uit onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux. Dat gebeurde om de statiegeldplicht te omzeilen. De ILT verbiedt dit per direct en zal vanaf juni hierop handhaven, op straffe van een dwangsom.
Uit onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux (RNB) bleek in november vorig jaar dat supermarkten onterecht geen statiegeld op hun eigen flessen hieven. In de wet staat een uitzonderingsregel die luidt dat er geen statiegeld geheven hoeft te worden op flessen waarvan de inhoud 100 procent sap is. Deze regel werd toegepast op flessen van onder andere Albert Heijn en Jumbo, ook al werd er bij sommige sappen water en suiker toegevoegd.
Recycling Netwerk Benelux diende naar aanleiding van deze bevinding een handhavingsverzoek in bij de ILT, die een onderzoek is gestart. Het vonnis pakt positief uit: supermarkten moeten per direct statiegeld heffen op deze flessen en de ILT begint vanaf juni hierop te handhaven, op straffe van een dwangsom.
Onder andere Albert Heijn verkocht een fles cranberry sap zonder statiegeld, onder het mom van ‘100% sap’. In hetzelfde schap stonden cranberrysappen van de concurrent waar wel statiegeld over werd geheven, en dat terwijl er dezelfde ingrediënten in zitten. Een oneerlijk prijsverschil dus.
Het handhavingsverzoek van RNB memoreerde specifiek 15 flessen, maar uit een inventarisatie van Kassa bleek dat het om tientallen flessen gaat bij verschillende supermarkten. Naast de Albert Heijn maakte ook de Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en Spar onterecht gebruik van deze uitzonderingsregel, zo bleek uit onze inventarisatie.
"De vlag hangt uit", reageert Robbert van Duin, voorzitter van RNB tegenover Kassa. "Deze uitspraak doet de statiegeldwet correcter naleven. We zullen minder van die plastic flessen in het milieu terugvinden. Statiegeld doet immers het aantal plastic flesjes in de natuur met 70 tot 90 procent dalen.”
“Voor het milieu is het nodig dat Nederland gaat naar statiegeld op alle drankverpakkingen, zonder onderscheid of uitzonderingen op basis van de inhoud van de verpakking. De verpakkingen vervuilen het milieu, los van welke drank erin zat. Dus haal die ongefundeerde uitzondering voor sap er gewoon uit”, bepleit Van Duin.
Duitsland besloot eerder zijn goed werkende statiegeldsysteem uit te breiden naar alle drankverpakkingen, los van het type drank dat erin zit. RNB ziet Nederland hierin graag volgen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!