Een vijfde van de voedingsproducten die gevoelig zijn voor gesjoemel heeft daadwerkelijk afwijkingen. Dit komt uit een onderzoek van de Consumentenbond naar boven. Het gaat hier om producten waarvan bekend is dat er authenticiteitsproblemen kunnen voorkomen.
Blaadjes en heek
De Consumentenbond onderzocht 156 producten met een hoog risico voor gesjoemel. Hieruit bleek dat 21 procent van deze producten een afwijking had. Voorbeelden zijn olijvenblaadjes die oregano hadden moeten zijn en heek in plaats van kabeljauw. Bij manukahoning komt het vaakst voedselfraude voor, in maar liefst vijftig procent van de gevallen.
Geen lam
Vooral lamsvlees blijkt gevoelig te zijn voor fraude. Voor het onderzoek werden tien lamscurries, tien porties lamsgehakt en tien keer lamsshoarma of -kebab onderzocht. Hiervan bleek veertien van de dertig producten niet honderd procent lamsvlees te bevatten, waarvan zes zelfs helemaal niets. In plaats daarvan zat er rund- of kalkoenvlees in, wat veel goedkoper is dan lamsvlees.
Paardenvleesschandaal
De Consumentenbond ziet dat er nog een lange weg te gaan is. Sinds het paardenvleesschandaal in 2013 zijn de regels tegen voedselfraude aangescherpt, maar nog niet goed genoeg. In 2013 bleek er in kant-en-klare lasagnes, hamburgers en balletjes van Ikea goedkoop paardenvlees te zitten, terwijl er rundvlees in hoorde te zitten. Experts geven aan dat slechts een klein aantal van de voedselfraudes ontdekt wordt.
Verwachtingen
De Consumentenbond onderzocht ook hoe de consument denkt over voedselfraude. Uit een panel van duizend ondervraagden kwam naar voren dat 51,7 procent verwacht voedselfraude in vlees tegen te komen, gevolgd door kant-en-klare maaltijden (44,2) en visproducten (38,1). Verder verwachten consumenten met name dat er met biologische producten in supermarkten (33,3 procent), restaurants (29,2) en huismerkproducten van supermarkten (29) gesjoemeld wordt.
Bron: Consumentenbond
Het complete onderzoek van de Consumentenbond is
hier
te vinden.