Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Energierekening stijgt: zo kun jij erop besparen

02-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3053 keer bekeken
  •  
Energierekening energie kosten geld

Onlangs maakte Vereniging Eigen Huis bekend dat de energierekening hoger uit dreigt te vallen. In 2022 gaat het zogeheten capaciteitstarief per huishouden met ongeveer 60 euro per jaar omhoog. Elektriciteit en gas zijn een eerste levensbehoefte, maar de energiekosten worden helaas wel steeds hoger. We zetten een paar tips voor je op een rij om makkelijk te besparen op je energierekening.

We verdelen de tips in de volgende drie groepen om het makkelijker te maken: stroomverbruik, gasverbruik en het gebruik van warm water.

Verbruik minder stroom

De energierekening gaat voor 30 procent op aan stroomverbruik. Het elektriciteitsverbruik kan per huishouden behoorlijk verschillen. Als je alleen woont verbruik je minder dan als je bijvoorbeeld een gezin van vier hebt. Maar het verbruik is afhankelijk van meer factoren; hoeveel elektrische apparaten staan in het huis, hoe vaak worden die apparaten gebruikt en hoe energiezuinig zijn ze?

·       Haal stekkers uit het stopcontact. Zo zet je een apparaat helemaal uit en blijft het niet in standby-modus staan.
·       Ledlampen zijn energiezuiniger, dus vervang de gloeilampen en halogeenlampen.
·       Heb je iets dat ontdooid moet worden? Zet het in de koelkast. Heb je een koelkast van acht jaar of ouder? Dan loont het om ze te vervangen, ook al werken ze nog. Hier lees je of je koelkast toe is aan vervanging en hoeveel je kunt besparen.
·       Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op 30 of 40 graden in plaats van 60 graden. 
·       Gebruik een waslijn in plaats van een wasdroger. En gebruik je wel een droger, doe dan de verschillende wasjes achter elkaar. De droger koelt dan niet af.

Koop je een nieuw elektrisch apparaat? Kijk dan naar het energielabel, want die geeft aan hoe zuinig een apparaat is. Apparaten met energielabel A en B zijn het zuinigst. Die apparaten zijn doorgaans duurder, maar op de lange termijn verdien je het geld terug. Apparaten met energielabel G zijn het minst zuinig.

Verbruik minder gas

In een gemiddelde eengezinswoning kun je al zo’n 700 euro besparen. Het loont dus om goed te kijken naar hoe hoog je de verwarming aan hebt staan en hoe goed je woning is geïsoleerd. Tussen huishoudens zijn de verschillen in het gasverbruik groot. 1 van de 5 huishoudens gebruikt minder dan 1000 m³ en 1 van de 6 huishoudens gebruikt zelfs meer dan 2400 m³. Doorgaans zijn appartementen kleiner en ingesloten door andere appartementen, waardoor het gasverbruik laag is. Vrijstaande huizen zijn groter en het gasverbruik is daarom ook hoger.

·       Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Daarmee bespaar je al gemiddeld 100 euro per jaar. Heb je vloerverwarming? Zet die dan op 17 of 18 graden.
·       Gebruik een kruik of elektrische deken in de slaapkamer, zodat je daar de verwarming niet hoeft aan te zetten. De ideale slaaptemperatuur is overigens tussen de 15 en 19 graden. 
·       Zet de verwarming 1 graad lager dan dat je gewend bent. Daarmee kun je 90 euro per jaar besparen.
·       Is er niemand thuis? Zet dan de thermostaat op 15 graden of lager. Gemiddeld bespaar je dan 160 euro per jaar.
·       Gebruik een douchekop die water bespaart.
·       Mocht je huis nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn, kijk dan naar de mogelijkheden voor bijvoorbeeld vloerisolatie of HR++ glas.

Verbruik minder warm water

Het warm maken van water kost veel energie en het belast het milieu 50 keer zoveel als koud water. Er zijn gelukkig veel opties om minder warm water te gebruiken.
·       Wellicht het meest voor de hand liggend: douche korter en kouder. Plaats een douchetimer in de douche en zet die bijvoorbeeld op 5 minuten.
·       Er zijn diverse waterbesparende douchekoppen te koop.
·       Schaf een thermostaatkraan aan. Zo’n kraan zorgt ervoor dat het douchewater sneller op de gewenste temperatuur is.
·       Zet een waterbesparend mondstuk of een zogeheten doorstroombegrenzer op de kranen.
·       Gebruik een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.
·       Stel de temperatuur van de boiler lager in en zet de boiler uit als je op vakantie gaat. Zet de boiler overigens niet lager dan 60 graden vanwege de kans op legionella.

Huishoudens kunnen heel wat besparen op de energierekening door een woning goed te isoleren, zonnepanelen aan te schaffen of een zuinige verwarmingsinstallatie te installeren. Op de website Verbeterjehuis van Milieu Centraal kun je een overzicht vinden van de kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen. Het loont soms ook om jaarlijks over te stappen van energieleverancier.

Bron: Milieu Centraal, Gaslicht.com

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor