Ondanks eerdere waarschuwingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan energieleveranciers worden er nog steeds illegale energiecontracten verkocht aan consumenten. Het gaat om energiecontracten die telefonisch worden afgesloten zonder een schriftelijke bevestiging. Energieverkopers handelen daarbij tegen de wet. Uit onderzoek van Kassa blijkt nu dat de helft van de energieleveranciers nog steeds zulke onrechtmatige contracten verkoopt. De Consumentenbond spreekt van boevenpraktijken. De ACM is een onderzoek gestart.
Enkele maanden geleden werd uit berichten en telefoongesprekken die Kassa in handen kreeg duidelijk dat consumenten door telefonische energieverkopers tijdens het gesprek worden overgehaald om via een bevestigingsknop in een mail of sms een aanbod te accepteren. De consument is in de veronderstelling hiermee vrijblijvend informatie te ontvangen. Volgens de betrokken energieleverancier zou daarmee echter een nieuw energiecontract zijn geaccepteerd. De ACM riep in april energieleveranciers op dat niet meer te doen, maar dat heeft niet geholpen. De voorbeeldbrief van de Consumentenbond om protest aan te tekenen bij een onrechtmatige overeenkomst is inmiddels 6000 keer gedownload, bij de toezichthouder ACM zijn in augustus alleen al 230 klachten binnen gekomen.
'Bevestigingsknop' nog steeds gebruikt
Kassa vroeg deze week tien energieleveranciers of zij een klik op een bevestigingsknop in een sms of mail tijdens een telefoongesprek beschouwt als het aanvaarden van een nieuw contract. En ondanks waarschuwingen van de toezichthouder om niet op deze manier te misleiden, geven vijf van de tien ondervraagde energieleveranciers toe dit soort illegale contracten nog steeds te verkopen. Vier leveranciers willen niet inhoudelijk op de vragen van Kassa reageren, en 1 geeft aan niet met externe energieverkopers samen te werken die gemachtigd zijn om contracten uit hun naam te verkopen.
'Misbruik van onwetendheid'
Volgens de Consumentenbond is dit een nijpend probleem. Woordvoerder Gerard Spierenburg: “Die verkopers maken heel bewust misbruik van de onwetendheid van de mensen die ze bellen, maken heel bewust misbruik van het feit dat ze mensen overvallen, overvoeren mensen met verkeerde informatie en misleiden mensen op alle mogelijke manieren. Dat zijn gewoon boevenpraktijken”. Voor de bont is duidelijk dat hier hard tegen moet worden opgetreden, wat hen betreft met hoge boetes.
ACM: partijen in vizier
Toezichthouder ACM is bezig met een onderzoek en zegt daarbij ‘een paar concrete partijen in het vizier te hebben’. De toezichthouder bevestigt dat zij zich daarbij niet alleen op de energieleveranciers richten. Jeroen Nugteren, woordvoerder ACM: “We kijken bij ons onderzoek naar alle betrokken partijen in de keten, dat betekent dat platformen en intermediairs die meewerken aan oneerlijke handelspraktijken door de ACM (mede)verantwoordelijk kunnen worde gehouden naast energieleveranciers.”
Reactie bij Kassa over Energiebedrijven die de regels overlappen, met de handtekening die niet geldig is volgens de ACM. Ik heb ook nog twee rekeningen met boete opgelegd gekregen van Bug en nog wat? En ook Nuon betaal ik maandelijks , dan zou ik van die twee bedrijven al het geld weer op mijn rekening kunnen zetten? Wi kan mij dat zeggen of dat zeggen?
Eenvoudige oplossing. Geen telefonische contracten laten afsluiten. Maar daar wil de politiek natuurlijk niet aan. Alles wijkt voor commercie. En onbegrijpelijk dat de ACM niet komt met dit voorstel
Die verkopers worden allemaal ingeschakeld door minder.nl gebruiken ook de naam contractprotaal. Minder.nl doet zich voor als onafhankelijke Vergelijker van energie terwijl ze aan de andere kant verkopers hoge provisie beloven uit te betalen voor het telefonisch aan smeren van slechte energie contracten. Ze zitten nu ook dik in de betaling problemen dus van die malafide partij is de iedereen straks ook af
Het is toch erg simpel het mag niet dus de ACM kan optreden, praatjes vullen geen gaatjes.
Niet praten over boetes maar gewoon doen, trek hun vergunningen maar eens in moet je zien hoe snel de problemen opgelost zijn.
Het probleem is dat de verkopers op provisie werken dus die liegen er maar al te graag op los, men krijgt al betaald als men een klant heeft laten tekenen nee pas geld als de klant 6 maanden zijn kosten heeft betaald.
En verkopers hard aanpakken callcenters idem dito blijkt dat een verkoper dit soort praktijken uit heeft gehaald dan persoonlijk aansprakelijk stellen laten we zeggen 500 euro boete per contract en blijkt dat zijn werkgever de druk zo hoog legt dan die ook ff 2500 euro per contract als boete is het spelletje zo over