Energieakkoord: Windmolens verdringen kolencentrales
12-07-2013
• leestijd 2 minuten
Kabinet, werkgevers en vakbonden en milieuorganisaties hebben op hoofdlijnen een energieakkoord bereikt. De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft dat vrijdag laten weten. De hoofdlijnen, die donderdag al uitlekten, moeten nog verder worden uitgewerkt. Het akkoord bevat afspraken over vermindering van CO2-uitstoot en energiebesparing.
Er komen enorme windmolenparken op land en in zee,
woningen worden geïsoleerd en de oude kolencentrales gaan toch dicht. Het energieakkoord is op de valreep toch bereikt.
Pas over 10 jaar kan de de doelstelling van 16 procent duurzame energie worden gehaald. Dat melden bronnen rond het overleg aan Trouw.
Extra werk
Volgens de onderhandelaars zal een belangrijk gevolg van dit akkoord extra werk in de bouwsector zijn. Vooral woningisolatie is een belangrijk punt uit het akkoord. Zoals eerder bekend werd gemaakt komen hiervoor fondsen beschikbaar. Door geld te lenen uit het fonds kunnen huizenbezitters flink besparen op de energiekosten. Dit is beter voor de portemonnee en het milieu.
Milieuorganisaties
Milieuorganisaties zijn minder blij met het akkoord, dat ervoor moet zorgen dat het energieverbruik minder milieuvervuilend wordt. Zo moeten de oude kolencentrales uiterlijk in 2017 sluiten, maar de nieuwere mogen blijven produceren. Pas in 2023 wordt 16 procent van de energie groen. Dit betekent dat Nederland achterop blijft lopen in Europa. Wel komen er flink veel extra windmolens: 4400 megawatt aan turbines in zee en 6000 megawatt op land.
Het akkoord is nog niet gereed. Veel afspraken moeten nog worden doorgerekend. Het volledige akkoord wordt pas na de zomer verwacht.
Bron: ANP en Trouw.nl