Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Eikenprocessierups blijft deze zomer uit

15-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eikenprocessierups  1127
De eikenprocessierups houdt zich gedeisd deze zomer. In vergelijking met vorig jaar zijn er beduidend minder overlastmeldingen, schrijft het AD.nl woensdag. Het regenachtige weer en het effect van preventieve maatregelen zorgen voor een veel kleinere populatie actieve rupsen, waardoor minder mensen met jeukklachten zich melden. 
Een jaar geleden draaiden groenbedrijven overuren om de nesten van de eikenprocessierups uit bomen te zuigen. We beleefden toen de landelijke doorbraak van de 'jeukrups', die zich lange tijd vooral onder de grote rivieren thuis voelde. Steeds meer Nederlanders klaagden over jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Vorig jaar voorspelden deskundigen op basis van tellingen een 'horrorzomer' in 2020.

Preventieve maatregelen

Maar de jeukrups bleef weg. Dat kan worden verklaard door de preventieve acties van gemeenten, provincies en waterschappen om de rups te weren. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit (WUR) werpt dat zijn vruchten af. Bomen zijn ingespoten met Xen Tari of behandeld met aaltjes, legt Van Vliet uit. Dat blijkt zeer effectief, al is er volgens de bioloog wel discussie over de middelen.
Daarnaast heeft ook het weer invloed op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. In de weken waarop de rupsen het meest actief zijn, eind juni en de eerste helft van juli, was het vorig jaar zeer warm, vertelt Van Vliet. Door de flinke wind waren de omstandigheden ideaal om met de brandhaartjes in aanraking te komen. Dit jaar hebben we de afgelopen weken vooral regenachtige dagen gehad. 

In diapauze

Een derde verklaring is dat meer rupsen dan verwacht in de bodem zijn gekropen omdat door meeldauw de bladeren van de eiken niet langer eetbaar waren. Deze rupsen gaan 'in diapauze', een soort rusttoestand waarbij de ontwikkeling stilstaat. Volgend jaar of mogelijk nog later komen de 'sabbaticalrupsen' de grond weer uit.
De overlast van de rupsen zal nu alleen maar meer afnemen, omdat de beestjes zich gaan verpoppen. Het blijft nog steeds oppassen geblazen voor wie in de buurt is van een eik, omdat er nog lege nesten met haartjes in de bomen kunnen zitten. 
Bron: AD.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor