Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eigen risico opgemaakt door behandeling in een ander jaar. Hoe zit dat?

06-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
568 keer bekeken
  •  
In 2018 had Brenda Vos een behandeling bij een neuroloog. Een vervolgafspraak maakte zij pas in 2019 zodat ze haar verhoogde eigen risico in 2018 van €885,- niet helemaal op hoefde te maken. Ze ontvangt uiteindelijk toch een rekening voor haar gehele eigen risico uit 2018. Hoe kan dat?

Dat Brenda haar gehele eigen risico uit 2018 moest betalen, terwijl ze een deel van de zorg in 2019 kreeg, komt door het DBC-systeem. DBC staat voor Diagnose Behandel Combinatie. Middels dit systeem sturen ziekenhuizen declaraties naar de zorgverzekeraar van de patiënt. Als mensen (nog) eigen risico moeten betalen, is de startdatum van de DBC leidend voor het jaar waarvan het eigen risico geldt.

Behandelperiodes

Vanuit de overheid is besloten dat de maximale duur van een eerste behandelperiode 90 dagen is. Aansluitend wordt er dan een zogeheten ‘vervolg DBC’ gestart, dat is 120 dagen. Als er in het zorgtraject 120 dagen geen zorgactiviteit is, en daarna weer wel, wordt er een ‘lege DBC’ van 120 dagen berekend. Er kan maximaal drie keer een ‘lege’ DBC worden berekend in 1 zorgtraject. Daarna moet er weer gebruik worden gemaakt van een eerste DBC.

De vervolgbehandeling van Brenda viel binnen de norm van het mogen verlengen van een DBC. Daarom moest zij de zorg, die zij voor dezelfde behandeling onderging in 2019, betalen uit haar eigen risico van 2018.

Zaterdag 7 december besteden we uitgebreid aandacht aan het eigen risico en het DBC-systeem. Hier vind je meer informatie over het onderwerp in de uitzending.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!