Boter, kaas, eieren en sauzen: in of buiten de koelkast bewaren?
09-02-2021
•
leestijd 3 minuten
•
24742 keer bekeken
•
Kassa ontving onlangs de vraag waarom bij de ene supermarkt de boter buiten de koeling staat en bij de ander weer niet. Zo zijn er meer producten die we zowel buiten als in de koelkast kunnen zetten, zoals eieren en sauzen. Hoe zit dat?
Op de juiste manier producten bewaren zorgt ervoor dat ze langer houdbaar blijven (en dat is uiteindelijk ook leuk voor de portemonnee). Soms is het lastig om te weten wat je nou wel en niet in de koelkast moet doen, met name als het gaat om groente en fruit. We legden dat al eerder uit in dit artikel. Nu is het aan de beurt voor boter-kaas-en-eieren én sauzen.
Boter
Boter bestaat voor een groot deel uit vet en bevat zout (tenzij het ongezouten boter is), waardoor het niet snel zal beschimmelen. Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Kasper Hettinga, universitair docent Agrotechnologie en Voedingswetenschappen bij Wageningen UR, zegt tegen het lifestylemagazine Margriet dat het een “veilige schatting” is. (Room)boter zou zes weken goed zijn als je het goed afgesloten en koel bewaard.
Kaas
Kaas bewaar je bij voorkeur in een gesloten verpakking in de koelkast, zegt het Voedingscentrum. Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Eieren
Eieren staan in de supermarkt vaak buiten de koeling. Dat kan in principe ook geen kwaad. In een onderzoek van de Britse krant The Daily Mail werden twee doosjes eieren twee weken lang bewaard, waarvan de een op kamertemperatuur en de ander in de koelkast. Er werd na twee weken gekeken hoeveel schadelijke bacteriën er in alle eieren zouden zitten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er geen verschil te zien was tussen de twee doosjes: beide doosjes waren bacterievrij.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je eieren het beste in de koelkast kunt bewaren op vier graden, om de groei van ziektemakers als salmonella, listeria en E.coli te remmen. Eieren drogen minder snel uit en blijven langer vers als je ze in het doosje bewaart. Eieren kun je langer bewaren bij een koude temperatuur. Het advies is dat je ze dan maximaal vier weken kunt bewaren. Hier lees je meer over het bewaren van eieren.
Gebruik je eieren voor een recept? Dan kan een koud ei je baksel verpesten. Bepaalde recepten met een hoog vetgehalte, zoals cheesecake, vragen om eieren op kamertemperatuur. Koude eieren kunnen de textuur van het recept aantasten.
Sauzen
Geopende flessen en potjes sauzen hoef je niet in de koelkast te bewaren. Dit geldt ook voor smaakmakers als sambal, sojasaus en ketchup. Er zitten namelijk veel natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen in. Je kunt ze daarom op een koele, donkere plek bewaren. De kou van de koelkast kan juist de smaak of structuur van sommige producten aantasten.