Een bewezen effectief medicijn tegen obesitas moet voorlopig niet in het basispakket van de zorgverzekering worden opgenomen. Dat advies heeft Zorginstituut Nederland uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).
Het gaat om het middel Wegovy. Er zijn nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten die het gebruiken, zegt het instituut. Ook is opname in het basispakket op dit moment "maatschappelijk niet te verantwoorden."
Het vergoeden van het medicijn zou grote gevolgen hebben voor het zorgbudget: de kosten kunnen oplopen tot 1,3 miljard euro per jaar. "Gaan we een mogelijk hele grote groep mensen in Nederland levenslang dure medicatie geven, terwijl we nog veel niet weten over gepast gebruik van dit middel? En terwijl noodzakelijke maatregelen om de samenleving gezonder te maken uitblijven?", zegt bestuursvoorzitter Sjaak Wijma van het Zorginstituut.
De werkzame stof van het medicijn Wegovy is semaglutide, dat ook verkocht wordt als diabetesmedicijn onder de merknaam Ozempic. Op dat middel, dat bij diabetespatiënten de bloedsuikerspiegel verlaagt, is een run ontstaan omdat een paar jaar geleden bekend werd dat het ook helpt met afvallen.
"Het Zorginstituut vindt dat de tekorten voor diabetespatiënten des te meer benadrukken hoe belangrijk het is om scherp te bepalen welke mensen het meeste baat hebben bij het geneesmiddel."
Het Zorginstituut wil dat er extra onderzoek komt naar de gezondheidseffecten van Wegovy en roept de politiek op "om een breder debat te voeren over de maatschappelijke aanpak van overgewicht en de inzet van zorg en van preventie".
In Nederland hebben ongeveer 7 miljoen mensen overgewicht, van wie 14 procent ernstig overgewicht heeft, ofwel obesitas. Volgens de fabrikant zouden zo'n 4 miljoen Nederlanders in aanmerking komen voor het medicijn. ANP
Meer over:
basisverzekering, vergoeding medicijnen, obesitas, diabetes, overgewicht, medicijnen, wegovyMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!