Effect van eiwitrijk voedsel op herstel van ic-patiënten onderzocht
09-07-2020
• leestijd 1 minuten
Nederlandse en Belgische ziekenhuizen gaan onderzoeken of patiënten na verblijf op de intensive care sneller herstellen van eiwitrijk voedsel. Als dit zo is, kan miljoenen bespaard worden, zegt het universitaire ziekenhuis Maastricht UMC+, dat het onderzoek leidt.
Jaarlijks komen duizenden mensen op een ic terecht. Ze verliezen snel spiermassa doordat ze dagen achter elkaar op bed moeten blijven liggen. Het verlies verzwakt hun lichaam, waardoor ze soms langer op een intensive care moeten blijven liggen en waardoor ze daarna langer moeten herstellen. Eiwitrijke sondevoeding kan helpen om spiermassa te behouden, waardoor mensen mogelijk beter herstellen.
Vergelijking
De onderzoekers van vijf Nederlandse en vier Belgische hospitalen willen ic-patiënten die eiwitrijk eten kregen, vergelijken met mensen die gewoon voedsel hebben gekregen. Ze willen bijvoorbeeld meten hoe ver mensen kunnen wandelen, hoe sterk ze iets met hun handen vast kunnen pakken en hoe ze weer kunnen werken.
Het onderzoek heeft een subsidie van 1,9 miljoen euro gekregen van ZonMw, een Nederlandse overheidsorganisatie voor onderzoek naar gezondheid, en van de Belgische zusterorganisatie daarvan. Maastricht had de subsidie al voor de uitbraak van het coronavirus aangevraagd, maar de pandemie "maakt het onderzoek wel des te relevanter", aldus een woordvoerder. ANP