Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Een nieuw matras kopen? Dit moet je weten!

28-05-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
24843 keer bekeken
  •  
matras 1127
Wie goed wil slapen, heeft een goed matras nodig. Maar welke matras biedt de beste ondersteuning voor je rug? Welke gaat het langste mee? En welke laten vocht goed door? Dat zijn allerlei zaken waar je op moet letten als je een matras koopt. Een matras kiezen is dus niet zo makkelijk. Kassa helpt je een handje!
Ook op ons forum blijkt dat het kiezen van de matras niet al te eenvoudig is. Zo wil KWAKJE weten welke matras het meest geschikt is voor mensen met Parkinson en wil CBODDEMAN weten of je online wel een matras kunt kopen, zonder dat je de matras eerst kunt testen.

Ondersteuning van het lichaam

Een matras koop je voor jaren en kost over het algemeen redelijk wat geld. Daarom is het extra belangrijk een goede keuze te maken, met name als het aankomt op hoe de matras je lichaam ondersteunt. De consumentenbond testte daarom de ondersteuning van matrassen voor rug- en zijslapers.
En ook voor jou geldt: testen. Ga naar een fysieke winkel om matrassen uit te proberen en weeg af op welke je het fijnst ligt, op welke je goed kunt bewegen en of je de matras te hard of juist te zacht vindt. Als je goed ligt op een matras, lig je met een rechte rug. Dat zorgt ervoor dat je ontspannen kunt slapen: je spieren, gewrichten en tussenwervelschijven worden op deze manier namelijk ontlast.

Persoonlijke afstemming

Welk type matras juist is voor jou, is niet per definitie ook de juiste voor een ander. Zo hebben kleinere mensen bijvoorbeeld andere ondersteuning nodig dan zwaardere mensen. Heb je een partner met een ander postuur? In dat geval kan het verstandig zijn om te kiezen voor twee eenpersoonsmatrassen. Zo kun je ook nog eens elk matras afstemmen op de specifieke persoonlijke wensen. Je vindt hier de matrassenvergeijker van de Consumentenbond.
Wil je een nieuw matras aanschaffen wegens medische klachten, zoals rugpijn? Vraag dan eerst advies aan een arts.

Lange levensduur

Je wilt natuurlijk dat je matras zo lang mogelijk meegaat, want met een goed matras kan je tot wel tien jaar doen. Maar duurkoop is niet altijd langkoop. Volgens de Consumentenbond zegt de prijs van een matras weinig over de kwaliteit. Zo verschillen bepaalde vullingen enorm van prijs, waaronder latex en traagschuim, en betaal je vaak extra voor een luxe afwerking of een afneembare tijk. Ook hierop heeft de Consumentenbond getest. De bond simuleerde een gemiddeld gebruik van 8 tot 10 jaar en testte het behoud van stevigheid, dikte en ondersteuning van matrassen. Hieronder zetten we enkele materiaaleigenschappen uiteen.

Gebruikt materiaal

De meeste matrassen bestaan uit meerdere lagen van verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan pocketvering, traagschuim en koudschuim. De gekozen materialen, dikte van elke laag en de volgorde van de lagen bepalen hoe goed de matras ondersteunt, ventileert en voelt.
Pocketveren
Pocketveren zijn metalen springveren die in een soort textielen zakje zitten. Doordat ze in aparte zakjes zitten, werken alle pocketveren los van elkaar. Ook binnen matrassen met pocketveren bestaat er een grote variëteit, door dikte van het staaldraad, het aantal windingen van de veer en de hoogte van de veer.
Koudschuim
Koudschuim wordt soms ook wel ‘High Resilience’-schuim (HR-schuim) genoemd. Dit is het meest gebruikte schuimsoort in matrassen. In bijna elk matras zit minstens één laag koudschuim. Ook bij koudschuim is er in vele types, waardoor de eigenschappen, kwaliteit en prijzen van matrassen enorm kunnen variëren.
Wanneer een fabrikant aangeeft dat een matras gevuld is met ‘comfortschuim’, kan dit van alles betekenen. Soms gaat het om koudschuim, maar meestal om een goedkopere schuimsoort.
Traagschuim
Traagschuim ken je misschien ook wel als ‘memory foam’. Het relatief dure materiaal reageert op lichaamswarmte en past zich aan aan de contouren van je lichaam. Je voelt hierdoor geen drukpunten. Voor bedlegerige mensen is dit materiaal zeer prettig. Afhankelijk van de dikte van de wand van de luchtkamers in het schuim, veert het traagschuim langzaam of snel terug. Niet iedereen vindt het tragere terugveren prettig voelen. Verder kan traagschuim in een koude omgeving hard worden. Dat bleek uit de test van de Consumentenbond.
Polyetherschuim
Polyetherschuim, ook bekend als PE-schuim wordt met name gebruik in goedkopere versies van volwassen matrassen. De kwaliteit van het schuim is niet slecht, maar wat minder comfortabel en soepel dan andere materialen. Om deze reden is deze matrasvulling niet zo populair.
Latex
Een latexvulling kan van natuurrubber of synthetische latex – of een combinatie van deze twee – gemaakt zijn. Afhankelijk van de gebruikte percentages van de twee materialen kan de kwaliteit verschillen. Natuurrubber is meestal beter. Een matras met latexvulling is een soepel en voelt comfortabel aan, maar ventileert meestal minder goed.
Gel
Een matras kan ook gevuld worden met gel. Dit kan op verschillende manieren verwerkt worden in de vulling. Zo kan een gellaag bestaan uit een schuimlaag met kleine gedeeltes verspreid door het schuim of juist als een massieve laag. Geltex is een relatief nieuw materiaal. Hierbij is gel verwerkt in koudschuim. Technogel bestaat uit met gel gevulde kussentjes. Voor mensen die het vaak warm in bed hebben, kan dit prettig aanvoelen, omdat technogel koel aanvoelt. In de loop van de nacht kan technogel echter het verkoelende karakter verliezen.
Vezels
Verder bestaan er matrassen die gevuld zijn met lagen natuurlijke of kunstvezels. Als overeenkomst hebben alle soorten vezels dat ze goed ventileren. Wanneer matrassen gevuld met vezen met andere materialen gecombineerd wordt, kan dat ertoe leiden dat een matras minder goed ventileert.
Bonellvering
Dit is een binnenveringsoort dat uit losse lagen met veren bestaat die onderling verbonden zijn met een spiraalveer. Over het algemeen is dit materiaal slecht in zones te verdelen en bewegen de veringen lang na wanneer je je omdraait. Om deze reden zijn matrassen met een bonellvering tegenwoordig minder populair.

Ventilatie

Zweet je regelmatig tijdens het slapen? Een matras dat vocht doorlaat is dan belangrijk. Hiervoor speelt het type matrasvulling een kleine rol. Alle soorten vullingen hebben hun eigen specifieke eigenschappen als het gaat om bijvoorbeeld ondersteuning en ventilatie, zoals je ook hierboven kunt lezen.. Over het algemeen geldt dat latex matrassen een minder goed ventilerend vermogen hebben. Laat je hierover goed informeren bij een matrassenzaak.
Bij de ventilatie van je matras is ook de latenbodem van belang. Nu hoef je bij het kopen van een nieuw matras je bedbodem niet te vervangen, maar is het wel belangrijk om te controleren of deze goed ventileert.

Zekerheid

Wil je extra zekerheid bij de aankoop van je matras? Koop dan je bed bij een CBW-erkende slaapspecialist. Dan heb je tenminste twee jaar garantie, kun je een aanbetalingsregeling treffen en maak je aanspraak op een onafhankelijke geschillenbeslechting.
Bron: CBW-erkend, de Consumentenbond
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor