Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Een laptop leasen: goede deal of niet?

27-08-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
7749 keer bekeken
  •  
laptop werken kantoor student studeren 1127
Je hebt niet het geld om in één keer een nieuwe laptop te betalen, maar je hebt er wel een nodig. Biedt het leasen van een laptop dan uitkomst? Dan word je geen eigenaar, maar betaal je wel maandelijks een bedrag zodat je over eentje kunt beschikken. Een goede deal of niet?
Als je krap bij kas zit en niet meteen het geld hebt om een laptop aan te schaffen, bieden diverse websites jou de mogelijkheid om er eentje te leasen. Voor een vast maandbedrag en een vooraf bepaalde minimale leaseperiode krijg je het apparaat in huis. Het is goed om je te realiseren dat je het woord leasen ook kunt vervangen voor huren. In feite ga je een huurovereenkomst aan voor het product, tegen betaling van een maandelijks bedrag. Na afloop lever je de laptop weer in.

Opties voor leaseperiode lopen flink uiteen

Stel jezelf voor het zoeken eerst de vraag: hoelang wil ik een laptop gaan leasen? Zoek daarna een aanbieder uit die het beste bij deze wens past. Vooraf vergelijken loont, omdat de verschillen tussen de aanbieders groot zijn. Ter vergelijking nemen wij vier leasewebsites voor laptops onder de loep:  Swaptop.nl, Leasejouwlaptop.nl, WOWlease.nl en Skala.nl. Zo lopen de geboden huurperiodes bij deze aanbieders flink uiteen:
Swaptop.nl bindt je voor een minimale periode van twee maanden, waarna je maandelijks kunt opzeggen. Bij de aanbieder Leasejouwlaptop.nl kun je kiezen voor een leaseperiode vanaf zes maanden. Bij WOWlease lease je een nieuwe laptop vanaf één jaar en bij Skala.nl huur je de laptop voor een periode van drie of vijf jaar.

Nieuw, gebruikt en refurbished

Laptopmakers brengen elk jaar weer nieuwe modellen op de markt: meer geheugen, de nieuwste processor. Lease je bij voorkeur het nieuwste van het nieuwste of stel je je tevreden met een laptop die doet wat die moet doen en is leeftijd van ondergeschikt belang? Ook dit is iets om vooraf voor jezelf te bepalen als je op zoek gaat.
Hoe nieuw het product is dat je leaset, is op geen van de vier websites duidelijk aangegeven. Je moet zelf op onderzoek uit om hier meer over te weten te komen. Leasejouwlaptop vermeldt wel online dat je een HP Elitebook gaat leasen, maar niet precies welk type je in huis krijgt of hoe oud die is. Navraag leert dat de aangeboden modellen niet nieuw, maar al gebruikt zijn. Dat verklaart volgens deze site de concurrerend lage ‘vanaf huurperiode’ van zes maanden.
Bij WOWlease en Skala worden dit soort ‘niet nieuwe’ modellen ‘refurbished’ exemplaren genoemd. Die zijn gebruikt en niet van heel recente datum, maar daarom tegen een lager maandtarief te leasen dan nieuwe.
Bij alle vergeleken aanbieders staat overigens per laptop die je kunt leasen wel vermeld wat de specificaties zijn, zoals: grootte van het scherm, de opslagruimte, de processor van de laptop en dergelijke. Maar de informatie over het bouwjaar kan op alle sites beter. Immers, je betaalt een maandbedrag voor je lease-laptop. Als je een relatief ‘oude’ laptop huurt, wil je dit mee kunnen wegen in de geadverteerde huurprijs.

De prijzen

Naast de te kiezen leaseperiode verschillen ook de maandprijzen tussen de door ons geraadpleegde websites behoorlijk.
Swaptop verhuurt één type laptop en vraagt 29 euro per maand, bij een minimaal lidmaatschap van twee maanden.

Leasejouwlaptop vraagt voor de voordeligste optie 29,95 per maand, waarbij je na zes maanden kunt opzeggen. Het betreft hier een refurbished laptop en geen nieuwe.

Bij Skala.nl is de laagste huurprijs van een laptop 44,95 euro per maand, bij een minimale huurtermijn van drie jaar.

WOWlease verhuurt een nieuwe laptop vanaf 12 maanden vanaf 24,96 euro per maand, maar je moet er voor servicekosten ook nog eens 19,99 euro bij betalen per maand. Bij elkaar bedraagt het leasebedrag dus 44,95 euro. Heel duidelijk staat dit niet vermeld op de site van deze aanbieder.

Adviezen en tips:

Controleer de voorwaarden

Mocht je daadwerkelijk een laptop leasen, vergeet dan niet eerste de voorwaarden waaronder je dit doet grondig te lezen. Welke software wordt standaard bij de prijs in meegeleverd? Denk aan een besturingsprogramma zoals Windows, een antivirusprogramma en kantoorsoftware zoals Office. Is service en onderhoud bij de maandprijs inbegrepen? Krijg je garantie op de laptop? Wordt deze gratis vervangen als een reparatie nodig is? Kun je in het weekend ook beroep doen op hulp? Al deze informatie vind je terug op de sites van de lease-aanbieders.

Financiën en BKR?

Bedenk ook vooraf of je het maandbedrag gedurende de looptijd van je leasecontract kunt opbrengen. Enkele aanbieders geven aan meer te willen wat van je financiële situatie voordat je een leasecontract kunt aangaan. Zo vraagt Skala.nl om een kopie van je loonstrook en een recent bankafschrift. Swaptop.nl schakelt het kredietinformatiebureau EDR in om te laten beoordelen of je ‘kredietwaardig’ bent en de gevraagde huursom wel kunt voldoen.
In geen van de voorwaarden van deze vier aanbieders staat vermeld dat er na het leasen van een laptop een vermelding volgt bij het Bureau Krediet Registratie. De BKR houdt bij wie er leningen of kredieten heeft. Mocht je een ander leasebedrijf interessant vinden, kijk dan de voorwaarden hier op na. Een BKR-registratie volgt vaak wel als je bijvoorbeeld privé een auto leaset. Een negatieve BKR-registratie kan een probleem vormen als je een huis gaat kopen of een lening wilt afsluiten.

Wat vind je een redelijke prijs?

Houd jezelf niet voor de gek. Natuurlijk is 44,95 euro een veel aantrekkelijker bedrag als je het in één keer moet betalen dan de nieuwprijs van een laptop, maar na bijvoorbeeld 36 maanden betalen heb je dat bedrag ruimschoots overtroffen. Zo biedt Skala.nl een ACER-SF314-57-309E laptop voor 44,95 per maand tegen een minimale leasetermijn van drie jaar. Nieuw kost deze volgens vergelijkingssite Tweakers bij de voordeligste aanbieder 500,20 euro. Na 36 maanden heb je 1.600,28 euro betaalt, voor dezelfde laptop. Meer dan drie keer de nieuwprijs!

Geld opzij leggen voor een nieuwe laptop kan ook

Voor rond de 400 euro koop je tegenwoordig een moderne, nieuwe laptop met een snelle processor en de laatste Windows-versie. Als je maandelijks 40 euro opzij legt voor een dergelijke aankoop, ben je er na tien maanden ook al. Dan is de laptop van jou en hoef je deze na de leasetijd niet weer in te leveren. Daar staat tegenover dat je bijvoorbeeld geen vervangende thuis krijgt gestuurd als je laptop onverhoopt kuren krijgt. Wel kun je aanspraak maken op de wettelijke geldende garantie als je aanschaf snel stukgaat.

Zeg tijdig weer op

Wil je snel aan de slag en wil of kun je niet een jaar sparen voor een laptop? Vergeet dan niet je abonnement tijdig op te zeggen als je een laptop leaset. Na afloop van je contractperiode stopt de huur niet automatisch. Duurt je voorgenomen huur twee maanden of twee jaar? Geef minimaal een maand voor het einde aan dat je het wilt beëindigen, anders loopt deze nog telkens een maand extra door.

Veertien dagen om je te bedenken

Heb je een laptop geleased maar wil je toch van het contract afzien? Voor een aankoop via internet geldt een wettelijke bedenktijd van veertien dagen. Binnen deze termijn kun je er zonder opgaaf van reden vanaf zien.
bronnen: AD.nl, BKR, Consuwijzer, Consumentenbond
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!