Het Finse Ferratum is al jaren actief op de Nederlandse markt met flitskredieten tegen torenhoge kosten. Telkens als de Nederlandse wetgever maatregelen neemt om de aanbieders van flitskredieten met hoge kosten aan te pakken, komt Ferratum terug met een andere constructie. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) is helder: kosten voor een lening mogen niet boven de 10 procent op jaarbasis komen. Daar lijkt Ferratum zich echter niet aan te willen houden.
De actuele constructie is het vereisen van een persoonlijke garantsteller voor het verkrijgen van een lening. Vanaf het moment dat het geleende bedrag is overgemaakt op de rekening van de klant, heeft deze vijfdagen om een persoonlijke garantsteller te regelen. Als deze niet binnen de gestelde termijn is geregeld, wordt een forse boete opgelegd.
Met deze boete overstijgen de kosten voor het krediet de maximale kosten die volgens de AFM voor een krediet gerekend mogen worden door een kredietaanbieder. Kort gezegd komen de regels erop neer dat welke kostenposten er ook worden verzonnen door aanbieders, de totale kosten niet boven de maximale kredietvergoeding uit mogen komen. De maximale kredietvergoeding is sinds 10 augustus 10 procent op jaarbasis. Daarvoor was het 14 procent. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft toen de maximale kredietvergoeding verlaagd vanwege de coronacrisis.
Op zich blijft Ferratum met de berekende rente op de flitslening binnen de maximale kredietvergoeding. Maar met de boeteclausule voor het ontbreken van een garantsteller stijgen de kosten voor de lening fors boven de maximale kredietvergoeding.
Ferratum ontkent in een schriftelijke reactie dat ze tegen de Nederlandse en/of Europese wet handelen: “We blijven benadrukken dat de online kredietactiviteiten van Saldodipje volledig in overeenstemming zijn met de Europese richtlijn consumentenkrediet, de Europese richtlijn inzake elektronische handel, artikel 1:16 van de Nederlandse Wet op het financieel toezicht en alle andere toepasselijke regelgeving. Alle bedragen die op grond van de leningsovereenkomst in rekening worden gebracht, worden berekend in overeenstemming met de relevante regels en zijn in overeenstemming met de bepalingen betreffende het maximaal toegestane kredietvergoedingspercentage.
Meer over:
flitslening, maximale kredietvergoeding, ferratum, minikrediet, flitskrediet, lening, garantstellerMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!