Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Economische groei trekt harder aan

12-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stijging_26.jpg
De Nederlandse economie groeit volgend jaar iets harder dan eerder werd voorspeld. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).
Groei
Het CPB verwacht een economische groei van 2,4 procent in 2016 na een vooruitgang met 2 procent dit jaar. In juni rekende het planbureau nog op een plus van 2,1 procent volgend jaar. De raming voor 2015 werd niet gewijzigd.
Rijksbegroting
Het kabinet gebruikt de cijfers voor het afronden van de rijksbegroting, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De afrondende gesprekken daarover vinden volgende week plaats. De PvdA maakte dinsdag goed duidelijk dat er extra geld moet komen voor ouderen en mensen met een uitkering. Die zien in de huidige cijfers hun koopkracht volgend jaar dalen, waar werkenden er juist flink op vooruit gaan.
Glasheldere opdracht
PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaf in een reactie duidelijk aan wat hij als een ,,glasheldere opdracht'' ziet voor het kabinet. ,,Dit koopkrachtbeeld moet gerepareerd worden. Dus we moeten er alles aan doen om op Prinsjesdag een begroting te presenteren waarmee ook ouderen en mensen met een uitkering er volgend jaar niet op achteruit gaan.''
Gepensioneerden
Asscher zit daarmee op dezelfde lijn als de fractie van zijn eigen PvdA, die bij monde van Kamerlid Henk Nijboer ook pleitte voor een rechtvaardiger koopkrachtbeleid en meer aandacht voor de inkomens van ouderen. Waar de koopkracht van werkenden er volgend jaar met 2,4 procent extra fors op vooruit gaat, daalt die van gepensioneerden, met 1,1 procent. Ook mensen met een uitkering verliezen volgend jaar 0,3 procent aan koopkracht.
Repareren
Het is duidelijk dat de PvdA dat wil repareren, wat kan leiden tot een botsing met coalitiepartner de VVD, die altijd hamert op koopkracht voor werkend Nederland. In de Kamer willen ook SP, CDA en 50Plus meer geld voor ouderen. SP en GroenLinks willen dat ook voor uitkeringsgerechtigden en mensen met lage inkomens.
Werkloosheid
Uit de CPB-ramingen blijkt ook dat de werkloosheid verder zakt, naar 6,7 procent van de beroepsbevolking. Tegenvaller voor het kabinet is wel dat het overheidstekort hoger uitvalt. Dat wordt nu op 1,5 procent in 2016 geraamd, terwijl eerder nog 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) werd voorspeld. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!