Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Economen: effect stijgende rente merkbaar voor pensioenen en hypotheken
16-03-2021
•
leestijd 2 minuten
•
3040 keer bekeken
•
Nu de rentes op de financiële markten in de lift zitten, verwachten economen gevolgen voor onze pensioenen en de hoogte van de hypotheekrente. Naar verwachting blijft een hogere rente voor spaarders voorlopig nog uit.
Voor pensioenfondsen is een hogere rentestand gunstig, zegt senior econoom Bert Colijn van ING. Die zien hun dekkingsgraden oplopen. Die graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.
Emeritus hoogleraar economie Sylvester Eijffinger van Tilburg University: "De dekkingsgraad gaat al omhoog door het simpele feit dat de kapitaalmarktrente stijgt. Hij roept verder op tot een "meer realistische" rekenrente voor pensioenfondsen van tenminste 2 procent.
Rente op Amerikaanse staatsleningen stijgen
De rente op met name Amerikaanse staatsleningen is al enige tijd aan het oplopen door de verwachting dat het omvangrijke coronasteunpakket van president Joe Biden de economische groei gaat stimuleren, waardoor consumenten meer gaan uitgeven en de inflatie kan toenemen.
Ook hogere hypotheekrente verwacht
Volgens ING-econoom Colijn bepaalt de rente de ontwikkeling van de hypotheekrente, al rekent hij niet direct op grote stijgingen. "Maar je kunt er wel iets van gaan zien in de hypotheekrente, na de dalingen van de afgelopen tijd." Emeritus hoogleraar economie Sylvester Eijffinger van Tilburg University raadt mensen die willen oversluiten aan een zo langlopende hypotheek te nemen, "want de rente gaat oplopen."
'Spaarrente zal waarschijnlijk niet stijgen'
De rente op spaarrekeningen zal volgens Colijn waarschijnlijk echter niet gaan stijgen. Die wordt namelijk vooral bepaald door de rentestanden van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft aangegeven de rente voor langere tijd op het huidige historisch lage niveau te zullen houden om zo de economie te stimuleren. Hogere rentes kunnen negatief uitpakken voor de investeringen omdat bedrijven dan meer moeten betalen voor leningen. Om de rente te drukken versnelt de ECB ook zijn opkoopprogramma voor obligaties.
Volgens Eijffinger kan de spaarrente op termijn gaan stijgen, als de ECB zijn monetair beleid tegen de coronacrisis gaat normaliseren, bijvoorbeeld door het schrappen van negatieve rentes voor banken om geld bij de ECB te stallen. Nu moeten mensen met grote spaartegoeden nog een negatieve rente betalen, maar deze kunnen volgens hem wel voorzichtig weer gaan klimmen. ANP