De elektronische sigaret, kortweg e-sigaret, is schadelijker dan gedacht, meldt het Trimbos-instituut dat onderzoek deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Dit type sigaret wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken. Staatssecretaris Paul Blokhuis bekijkt of nieuwe maatregelen om het gebruik te ontmoedigen nodig zijn.
In de damp van de e-sigaret komen schadelijk stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol. Daarnaast zijn sporen van giftige en carcinogene stoffen gevonden. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, meldt het Trimbos-instituut. Hoe schadelijk de e-sigaret precies is, valt volgens het instituut pas over tientallen jaren te weten, "omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen". Daarom moet het gebruik uit voorzorg worden ontmoedigd, luidt het advies van het instituut.
Gebruik van e-sigaret
In 2018 stak 3,1 procent van de volwassenen wel eens een e-sigaret op. Veelal werd dit gedaan als ondersteuning bij het stoppen met roken, maar driekwart van de gebruikers rookte daarnaast ook tabakssigaretten. Het Trimbos ziet verder aanwijzingen dat de e-sigaret voor jongeren een opstapproduct is naar gewone sigaretten. Staatssecretaris Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat hij al maatregelen heeft getroffen om gebruik van de e-sigaret tegen te gaan, maar bekijkt of meer nodig is.
Onverenigbaar
Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging voor e-sigaretverkopers Esigbond, noemt de conclusies onverenigbaar. "Aan de ene kant zegt het Trimbos dat het voor de volksgezondheid beter is om een e-sigaret te gebruiken in plaats van een gewone sigaret en aan de andere kant zegt ze: doe maar niet." ANP