Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duurzaam wassen: hoe dan?

17-03-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2508 keer bekeken
  •  
was kleding 1127
De wasmachine verbruikt flink wat energie en water. Als je zuinig wast, kun je het milieu een flink stuk minder belasten en ook nog eens tientjes op je energierekening besparen. Maar hoe doe je dat? Kassa geeft 9 tips!

1. Draai pas een was als de trommel vol zit

Een wasje draaien kost water én elektriciteit. Gemiddeld verbruit een wasmachine jaarlijks voor zestig euro aan stroom water. De wasmachine is daarmee volgens Milieu Centraal verantwoordelijk voor zo’n vijf procent van wat je in huis totaal aan elektriciteit verbruikt. Onze eerste tip is dan ook logisch: draai pas een was als de trommel echt vol zit. Daarnaast bestaat er het idee dat het niet fris is voor je kleding om je trommel te vol te doen, maar het tegengestelde is juist waar: je was wordt minder schoon als je de trommel niet vol genoeg doet.
Vaak denken mensen volgens Milieu Centraal dat de trommel al vol zit, maar kan er nog een derde aan kleding bij. Hierdoor wordt er meer gewassen dan nodig is. Als je de was weegt voor je het in de trommel doet, zal je zien dat er meer in kan dan je denkt. Sommige machines hebben een beladingssensor waarmee je kunt bepalen hoe vol de trommel zit. Daarnaast beperkt zo’n sensor het energie- en waterverbruik wanneer de machine wat minder vol zit.

2. Was op een lagere temperatuur

Hoe heet je wast, heeft veel invloed op de kosten aan elektriciteit per wasbeurt. Je kunt dus niet alleen het milieu besparen, maar ook je portemonnee. De regel is: hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Zo kost een wasbeurt op negentig graden zo’n 49 cent per wasbeurt, waar een wasbeurt op dertig graden maar zo’n 8 cent per beurt kost.
Wie besluit voortaan op een lagere temperatuur te wassen, moet weten dat het slim is om eens per maand op zestig graden te wassen met waspoeder en bleekmiddel. Zo voorkom je dat er in je trommel zogeheten ‘biofilms’ ontstaan, een soort slijmlaag van bacteriën en schimmels. Verder is het belangrijk de rubberen afdichting na een wasbeurt goed droog te maken, de deur open te laten staan en het zeepbakje af en toe schoon te maken om te voorkomen dat er micro-organismen in de machine gaan groeien.
Let op: deze tip is niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld huisstofmijtallergie of mensen die ziek zijn. Voor mensen die vaak heet wassen is het advies om te kijken of de wasmachine aangesloten kan worden op de warmwaterkraan. Dan hoeft de machine zelf het water niet te verwarmen.

3. Was juist niét korter

Wie denkt met een korte wasbeurt energie te besparen, komt er bedrogen uit. Je bespaart een hoop tijd, maar verbruikt juist meer energie! Doordat het snelle programma de temperatuur verhoogt om de kortere wastijd te compenseren, verbruik je ook meer energie.

4. Kies het katoenwas- of eco-programma

Op je wasmachine staan allerlei programma-opties, zoals een programma voor de fijne was. Het zuinigste ‘normale’ programma is die voor de katoenwas, zoals handdoeken, beddengoed, katoenen en linnen kleding. Hiermee bespaar je zowel water als elektriciteit. Met een fijnwasprogramma gebruik je gemiddeld per kilogram aan wasgoed meer water en stroom, aangezien je dit soort programma’s met minder belading moet draaien. Wil je fijne kleding wassen? Dan is het een beter idee om dit lekker ouderwets met de hand te wassen.

Sommige machines hebben ook een eco-stand. Met deze stand wast je machine langer. Veel mensen denken dat de eco-stand daardoor niet per se zuiniger is, maar zoals je inmiddels weet, verbruikt je machine dan niet per se meer energie. Het blijkt dat de eco-knop op de wasmachine een grote onbekende is. Bijna de helft van de mensen gebruikt deze knop bij de gewone katoenwas niet.

6. Koop een zuinige wasmachine (en gebruik die op de juiste wijze)

Ben je al van plan een nieuwe wasmachine te kopen? Ga dan voor een zuinige variant! Heb je er al een? Ook dan moet je je machinegebruik onder de loep nemen. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat vier op de tien mensen hun zuinige wasmachine niet op de meest zuinige manier gebruiken. Zo benutten veel mensen het eco-programma niet. Op de site van Milieu Centraal lees je waar je op moet letten als je een zuinige wasmachine wilt aanschaffen.

7. Draag je kleding vaker

Ook kun je een hoop energie en water besparen door je kleding vaker te dragen. Draag je normaal gesproken je kleding maar een dag? Dan helpt het al een hoop als je je kleding twee dagen draagt. Vaak is je kleding nog schoon genoeg om nogmaals te dragen. Vooral wollen kleding hoef je niet al te vaak te wassen, want wol heeft van zichzelf de eigenschap dat het vuil afstoot. Ruikt je kleding naar bijvoorbeeld eten of zweet? Huishouddeskundige Zamarra vertelt je hoe je jouw kleding weer fris kan laten ruiken zónder het te wassen.
Zit er een vlek op je kleding? Ook dat is geen reden om het direct in de was te gooien. Vaak krijg je het eruit met even boenen met een vaatdoek en een klein beetje afwasmiddel. In veel gevallen is je kleding daarna weer schoon. Ook boenen met ossengalzeep is een aanrader. Hiermee verwijder je eenvoudig vlekken. Zamarra heeft ook enkele vlekkentips, zoals hoe je vlekken verwijderd als je op vakantie bent en hoe je vlekken van rood fruit uit je kleding krijgt.

8. Droog je was buiten

Je kunt ook een hoop energie besparen op het drogen van je was. Hang bijvoorbeeld je was buiten op. Drogers zijn namelijk een van de meest energievretende en schadelijke huishoudelijke apparaten.

9. Koop ecologisch wasmiddel

Niet alleen je wasroutine, maar ook je wasmiddel bepaalt hoe duurzaam jouw wasbeurt is. Koop daarom ‘groen’ wasmiddel; een wasmiddel die minder milieuvervuilend is en biologisch afbreekbaar is. Dit soort wasmiddelen vind je vaak in milieugerichte speciaalzaken en soms in de supermarkt, maar ook online vind je genoeg varianten. Wil je hardnekkige vlekken verwijderen in de was? Dan doe je er goed aan een vlekkenmiddel te gebruiken op waterbasis.
Bron: Consumentenbond, De Betere Wereld, Milieu Centraal, Milieubewust.net
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!