Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Duurzaam veevoer bevat ‘foute’ soja

25-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
396 keer bekeken
  •  
Soja 1127

Vlees en zuivel dat in Nederlandse supermarkten worden verkocht, blijken in veel gevallen afkomstig te zijn van veebedrijven die gebruikmaken van ‘foute’ soja als basis van het ‘duurzame’ veevoer. Dit blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla, in samenwerking met milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Aidenvironment.

Het gebruikte veevoer bestaat in veel gevallen uit Braziliaanse soja die geproduceerd wordt middels ontbossing, landroof en corruptie. Hoewel supermarktketens en voedselleveranciers claimen dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van soja met een duurzaamheidskeurmerk, blijkt dit in de praktijk toch anders te zitten, aldus Zembla.

“Papieren werkelijkheid”

Uit het onderzoek blijkt dat de duurzaamheidskeurmerken een “papieren werkelijkheid” zijn. De Braziliaanse soja is afkomstig uit de regio Cerrado, die buiten het Roundtable for Responsible Soy (RTRS) duurzaamheidskeurmerk valt. Dat keurmerk is in 2006 opgericht om ontbossing tegen te gaan en om een stroom van duurzame soja op gang te brengen.

Ontbossing afdekken

Veevoerbedrijven en supermarktketens kopen duurzaamheidscertificaten om de ontbossing ‘af te dekken’. Zodoende gaat er extra geld naar duurzame landbouw. In de praktijk blijkt echter dat de soja die naar Nederland komt nog veelal afkomstig is van bedrijven zoals Enstrondo. Dat bedrijf is niet aangesloten bij de RTRS, waardoor niet-duurzame soja geïmporteerd wordt, zo blijkt uit het onderzoek.

Enstrondo onder de loep

Zembla is naar de regio Cerrado gereisd en nam het bedrijf Enstrondo onder de loep. Uit het onderzoek blijkt dat Enstrondo diverse beschuldigingen van het Braziliaanse Openbaar Ministerie ontvangt. Zo maakt het bedrijf zich schuldig aan illegale ontbossing, landroof en corruptie. 

Verder blijkt dat Enstrondo opslagplaatsen gebruikt om de soja naar onder andere Amsterdam te verschepen. Vervolgens komt de soja terecht in veevoer dat in Nederland wordt gebruikt in de vee-industrie. “Zo kunnen consumenten met het kopen van deze producten onbedoeld bijdragen aan de vernietiging van de Cerrado”, is in het rapport te lezen.

WNF en RTRS reageren

Het Wereld Natuurfonds (WNF) laat bij Zembla weten dat zij niet langer meer gelooft in het duurzaamheidskeurmerk. WNF pleit daarom voor scherpere regelgeving waarbij soja uit ontboste gebieden verboden wordt. 

De RTRS laat weten dat het keurmerk geen perfect wapen is in de strijd tegen illegale ontbossing, maar vindt wel dat het heeft bijgedragen aan het maken van grote stappen in de goede richting. 

1,7 miljoen ton soja

Volgens Zembla gaat het om grote getale aan soja. Nederland is de op twee na grootste importeur van soja in de wereld. 40 procent van de geïmporteerde soja is afkomstig uit Brazilië. Een deel wordt vervolgens geëxporteerd binnen Europa. 1,7 miljoen ton aan soja wordt vervolgens in Nederland gebruikt voor de productie van veevoer. 

De uitzending ‘Bord vol ontbossing’ van Zembla is donderdag 25 november om 20:25 uur te zien op NPO 2.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor