Duizenden euro's kwijt door spoofing (bankhelpdeskfraude)
05-09-2020
•
leestijd 5 minuten
•
7218 keer bekeken
•
Via zogeheten ‘spoofing’-techniek konden criminelen de afgelopen maanden het telefoonnummer van verschillende banken misbruiken om mensen op te bellen en zich voor te doen als medewerker van de fraudehelpdesk van de betreffende bank. Zo konden zij miljoenen euro’s van consumenten buitmaken. Nu blijkt dat de Rabobank deze fraude vergoedt, klanten van ING en ABN Amro draaien echter zelf voor de schade op.
De afgelopen tijd werden honderden mensen gebeld door oplichters die zich aan de telefoon konden voordoen als een medewerker van de fraudehelpdesk van de bank. Met gebruik van ‘spoofing’, waarbij via internetbellen de beller zelf het nummer kan kiezen dat de ontvanger op zijn telefoon te zien krijgt, konden criminelen telefoonnummers van banken misbruiken. De beller dacht hierdoor namelijk met een echte medewerker van de helpdesk van zijn bank te maken te hebben. Ook kon de oplichter vaak gegevens noemen waarvan je denkt dat alleen de bank ze van je weet, zoals informatie over je saldo en recente afschrijvingen.
Een uitermate vriendelijke mevrouw aan de andere kant van de lijn
vertelt dat er vreemde transacties op de rekening van het slachtoffer
getraceerd zouden zijn en de hij daarom tijdelijk het spaargeld naar een
veilige ‘kluisrekening’ moet overmaken. De slachtoffers denken hun geld
over te boeken naar een speciaal voor hen geopende veilige rekening,
maar in werkelijkheid maakten ze al hun spaargeld over naar de rekening
van een ‘katvanger’.
Spaarrekening leeg
Dit overkwam ook Theo en Joke Pastijn. In mei werden ze gebeld, op het scherm van zijn telefoon zag Theo het telefoonnummer van de alarmlijn van ING staan. Volgens de mevrouw aan de lijn waren er vreemde transacties gaande naar het buitenland. Theo en Joke wilden nagaan of ze echt met de ING te maken hadden, en belden ondertussen op een andere telefoon het nummer dat ze in het scherm zagen staan. Het bleek inderdaad de alarmlijn van de bank te zijn. Om hun geld veilig te stellen moesten ze het volgens de mevrouw aan de lijn overboeken naar de kluisrekening, er werd een afspraak gemaakt voor de volgende dag bij het ING kantoor in de buurt om het geld weer terug te boeken. Theo en Joke maakten 50.000 euro over, de volgende dag stonden ze bij een dicht ING kantoor en bleek dat ze waren opgelicht. Het geld stond helemaal niet op een tijdelijke kluisrekening, maar was weg. Joke belt direct de ING en krijgt van de bank te horen dat ze haar geld kwijt is en dat ze hier niet voor verzekerd is.
Bij Otto Sluis gebeurt in juni nagenoeg hetzelfde, hij maakt 30.000 euro over in de veronderstelling dat hij een medewerker van de fraudehelpdesk van de ING aan de lijn heeft. Zowel Otto als Theo & Joke ontvangen pas op 6 augustus een bericht van ING in hun mobiele app met een waarschuwing over spoofingfraude. De ING vindt echter dat deze klanten geen recht hebben op vergoeding van de schade omdat ze het geld zelf hebben overgemaakt.
GIBO: platform voor gedupeerden
Ook Freek Groenendijk werd slachtoffer van deze spoofingfraude, samen met Klaas Willems richt hij platform GIBO op, waar gedupeerden van spoofing-oplichting zich melden. Inmiddels zijn dat 110 mensen, totale schade: 2,7 miljoen euro. De meeste slachtoffers lijken klant te zijn van ING. GIBO pleit er voor dat alle banken de schade van gedupeerden vergoeden, omdat dit onder de zorgplicht van de bank valt. Ook benadrukken ze dat in alle gevallen het daglimiet van gedupeerden opgehoogd moest worden tijdens het gesprek, vaak naar het maximum van 50.000 euro. Omdat de techniek van de bank het mogelijk maakt dat het daglimiet binnen een kwartier naar het maximum opgeschroefd kan worden, kon de schade bij veel mensen zo groot zijn. De mannen geven niet op en onderzoeken of ze een zaak voor de rechter kunnen brengen om de bank aan te spreken op haar zorgplicht.
De oprichters van het platform roepen andere gedupeerden van spoofing ook op om zich te melden via een mail spoofing@oban.nl.
ABN AMRO en ING vergoeden niet
Michel van Eeten, hoogleraar Internetveiligheid aan de Technische Universiteit Delft, is kritisch op de houding van de banken. Van Eeten stelt dat banken die niet willen vergoeden omdat het slachtoffer zelf geld heeft overgemaakt een arbitraire grens stellen, want elke vorm van fraude vereist wel een handeling van het slachtoffer zelf. En andere vormen van fraude waar we klant ook zelf iets deed zijn wel vergoed. Daarnaast is de wet hierover duidelijk; bij fraude moet de bank vergoeden tenzij is aangetoond dat de klant grof nalatig is geweest en daar kan alleen de rechter over oordelen. Nu stelt de bank al op voorhand dat gedupeerden geen recht hebben op vergoeding, zonder dat is aangetoond dat de klant hier grof nalatig is geweest.
Van Eeten: “grove nalatigheid is het enige dat er juridisch toe doet, de
rest is allemaal de eigen mening van de bank”. Daarnaast benadrukt van
Eeten dat criminelen bij deze fraude juist gebruik maken van andere
fraude, door te zeggen dat er andere apparaten aan je rekening gekoppeld
zijn. Van Eeten: “mensen wordt jarenlang verteld er gaat van alles mis,
je moet enorm opletten. Hier is iemand die stapt in dat frame van je
moet oppassen en er zijn verdachte transacties gaande, dan is t heel
moeilijk om nog kaf en koren te scheiden”.
In de studio reageert Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland
namens de banken. Volgens de Betaalvereniging is het altijd zoeken naar
balans tussen de verantwoordelijkheid van de bank en de eigen
verantwoordelijkheid van de klant. Ook doen banken er volgens hen veel
aan om mensen te waarschuwen voor allerlei soorten fraude, waaronder
spoofing. Dit gebeurt via sociale media kanalen, reclame spotjes en via
directe communicatie naar de klant. Een voorbeeld daarvan is een
voorlichtingsfilmpje over telefonische oplichting.
Reacties banken
De Rabobank laat ons weten dat zij de schade van klanten die slachtoffer zijn geworden van spoofingfraude in principe vergoeden, omdat de klant in de veronderstelling was dat hij met de bank te maken had en de identiteit van de bank door de oplichter is misbruikt. Rabobank voelt daarom volgens een woordvoerder een ‘morele verplichting’ om gedupeerde klanten te vergoeden in de schade.
ING en ABN Amro voeren een ander beleid en stellen dat, omdat klanten
zelf de betaling doen, de schade niet door de bank vergoed kan worden
als achteraf blijkt dat sprake is van fraude. De complete reactie van
ING lees je hier. De antwoorden van ABN Amro op onze vragen lees je
hier.
NLdigital, de branchevereniging van de digitale sector, reageert namens de telecompartijen. "De telecomsector is bekend met het probleem van spoofing. Wij zijn in gesprek met de overheid, de politie, banken om samen te zoeken naar oplossingen. Daarnaast voeren we, samen met overheid en andere sectoren, landelijke publiekscampagnes om mensen alert te maken op fraude via telefoon, Whatsapp, sms of email."
Ethisch hacker speurt gegevens op van redacteur Eva
Oplichters kunnen zich voordoen als iemand anders als ze veel gegevens van diegene hebben. Ethisch hacker Sijmen Ruwhof zoekt op internet naar de gegevens van online redacteur Eva en daar komen verrassende dingen uit! Bekijk de video hieronder.
Als je ontdekt dat je het slachtoffer bent van oplichting, blijf dan kalm en verzamel alle documenten en informatie die je hebt met betrekking tot de transacties. Als u een creditcard heeft gebruikt, kunt u mogelijk een deel van uw verliezen verhalen via uw bank of creditcardmaatschappij. Op voorwaarde dat de oplichter kan worden opgespoord en beschuldigd van een misdrijf. U kunt uw geld mogelijk ook terugkrijgen via bankoverschrijving en Bitcoins en andere munten wanneer u via vertrouwde juridische kanalen gaat die de beste zijn in het veld, ik bedoel met Lallroyal .org, in plaats van te proberen uw geld alleen terug te krijgen. Het maakt niet uit hoe lang je je geld kwijt bent, ze zullen je helpen.
Kijk foto van Ik David Vonk die niks van pc's en hacken weet ook niet hoe die kloten geld wereld loopt dat jullie na melding en melding niets aannemen ook handhaving niet jullie hebben me naam en me passie wat ik doe over boek spreken op scholen kerken over keuze als jong ben
Er is 2 jaar op mijn naam al heb aangifte gedaan ik heb alles gedaan en ik ben zelf opgenomen geweest doordat ik recht wil zien en leed 2 jaar door kon gaan. Vele mensen dupe zijn bitcion tot betaling van auto hypotheek kijken jullie niet naar id foto's en dat er licht gaat branden waarom mijn mentor geen meldingen kreeg en ik verdacht werd van mining bij rabobank ik gelukkig mentor en zelfs rechter ongelijk gaf ik geen miner was ik weet ook niet hoe dat moet waarom zolang is omkoping is er was gehele tijd oud medewerker van mediamarkt van Dordrecht die zo ze gang kon gaan iknheb punten gestaan op te stoppen met me leven niemand luisterde nu is grote chaos
Een paar maanden geleden was ik online op zoek naar een Crpto-investeerder om me te helpen handelen, en ik werd doorverwezen naar een online broker, en ik wist nooit dat ik mijn geld riskeerde. Nadat ik mijn account had ingesteld, werd mij gevraagd om te beginnen met een eerste storting van $ 16.000 en na verschillende telefoontjes en e-mails werd ik overgehaald om een overboeking te doen.
Ik heb toen een internationale overboeking gedaan naar hun Amerikaanse bankrekening. Ik kreeg te horen dat het overgemaakte geld mijn beleggingsfonds is en binnen 2 weken zal verdubbelen. Na 3 weken te hebben gewacht, kon ik mijn geld niet opnemen en had ik ook geen winst om te investeren, dus realiseerde ik me dat ik vals speelde. Dus belde ik snel mijn advocaat, die me vertelde dat er federale effectenwetten zijn die beleggers beschermen. Als een online broker of exchange je heeft bedrogen en je geld terug wil, neem dan contact op met de politie, zoals lallroyal /.org voor onmiddellijk herstel. Lallroyal heeft mijn verloren geld teruggestort op mijn bankrekening.
vorige maand kreeg ik een investeringsmail van een investeringsmaatschappij in de VS, en ze vroegen me om 25.000 euro om met hen te investeren en ik krijg een aantal voordelen voor beleggen, ik gaf ze het geld om voor mij te investeren. Ik neem aan dat ik mijn uitkering krijg op 5 januari 2022. Toen ik probeerde geld terug te nemen, zeiden ze dat ik het niet kon, behalve dat ik nog eens 50.000 euro betaal voor conversiekosten, wat allemaal oplichterij bleek te zijn. Ik heb mijn geld terug kunnen krijgen via de website van Lallroyal.org. De naam van de oplichter is Steven Collins uit Amerika.
Blijf bij hen uit de buurt wanneer ze voor u proberen te adverteren, zodat u met hen kunt investeren.
Mooi, journalistiek afgewogen item. Na dit gezien te hebben kunnen we niet eenvoudigweg de bedrogenen wegzetten als goedgelovig of onvoorzichtig. Ook goed op deze pagina de samenhang met data die op internet zijn te vinden. Zo kan de oplichting goed worden voorbereid. Tel daarbij op de datasets die te koop zijn bij dataverzamelaars als Google, Twitter, Facebook, Amazon, Apple, het gemak waarmee je phishing mails door SPAM-filters en beveiligingssoftware kunt sturen (daarvoor bestaat legale software) en dan begin je een idee te krijgen waar je als consument tegenover staat. Dit serieuze maatschappelijke probleem kan alleen in samenwerking worden opgelost. Goed werk dat Kassa / BNNVARA (en ook de andere omroep) de aanzet geeft.
Wat je zegt klopt heb goede antivirus dat ze nog vinger wijzen of je eigen schuld is arts geweest die tijd om mee te kijken wat er loos was handhaving deed niks was is fiasco zeker deze tijd geen respect mijn naam site alles was ik kwijt Nederlandse banken kunnen niet tegen zulke cyber rovers
Weet hier iemand het standpunt inzake bankhelpdeskfraude, en wel specifiek het vergoeden hiervan, van de andere banken (niet zijnde ING, ABNAMRO, Rabo).
Het liefst een overzicht per bank of zij schade door bankhelpdeskfraude vergoeden:
ING: nee
ABN AMRO: nee
Rabobank: JA
Bunq: ??
Knab: ??
SNS: ??
ASN: ??
Triodos: ??
Regiobank: ??
ook ik ben 10K kwijt ze maken je bang met u heeft 3x geprobeerd geld over te maken naar een R. Abdul en deze is door de computer onderdrukt want het bank nr staat op de zwarte lijst. oké blokeer mn rekeningen maar, zij ik. Heelaas kan dat niet want er zijn nu 7 mensen ingelogd op u account. (slik eindelijk geld op mn rekening zakelijk en ja hoor dan dit HELP) denk je dan angst breekt aan ik geloof ze niet ze bewijzen je zie nummer vergelijk met nr op de app. en daar ga je lijkt wel een hypnoze en je doet precies wat ze zeggen en ja hor ze hebben er al 4 onderschept en weg is je geld.
Vreemd dat de banken al in februari 2020 met een persbericht over spoofing zijn gekomen en dat kennelijk bij de banken over het hoofd is gezien c.q.dat dit niet eerder breed in de communicatie naar de klant en bij de media is aangekomen. Het feit dat in februari spoofing al bekend was houdt voor mij in dat er toen al dit soort oplichtingen hebben plaatsgevonden!
Vraag rijst bij ook op wat doen de tlefoonproviders tegen dit soort oplichtingspraktijken eventueel samen met banken en politiek.
Kans is er toch dat de infrastructuur corrupt is!
Vooral de simpele gewone burger heeft geen idee hoe een en ander werkt , dus zijn zij juist vaak het slachtoffer ! De banken en de overheid hebben de plicht om dit soort criminaliteit aan te pakken én te voorkomen !!
Juist deze gast en rest van hun zo groot als er geld recht komt iedereen verklaarde me maf nu rapport is revolut medewerking getoond me eigen zag niks terwijl nu in het rapport ja rekeningen nummers creditcard s claims ga maar door en nog rond loopt
Moet een inside job zijn geweest. De criminelen wisten hoeveel er op de bankrekening stond en wat er aan wie was overgemaakt. Daar kun je niet zomaar bijkomen. Alleen daarom al zou ING en ABN amro de schade moeten vergoeden.
Dat is veel te simpel gedacht. Er zijn veel manieren om dat te achterhalen. De simpelste optie: veel ouderen willen nog steeds hun papieren afschriften. Die kunnen eenvoudig uit de brievenbus gehengeld worden. Andere optie is dat ze al eerder ergens ingetrapt zijn, maar waar ze uit onwetendheid, de link niet mee leggen met deze truc.
Kunnen jullie aandacht besteden aan 101Investing.com?
Ik ben er in getuind door deel te nemen aan hun Investeer
Kunnen jullie aub aandacht besteden aan 101 Investing.com?
Ik ben er in getuind door €300 te laten investeren. Het “bedrijf”is gevestigd op Cypres. Ik voelde nattigheid toen onmiddellijk dat geld via mijn creditcard werd afgeschreven. Ik moest nog kopieën van mijn paspoort scannen en versturen. Dat heb ik niet gedaan. Ik wordt nu voortdurend gebeld door steeds een ander telefoonnummer uit Amsterdam, Rotterdam,Den Haag en zelfs Oostenrijk. Ik neem niet op en blokkeer die nummers. Alsjeblieft, besteed hier aandacht aan, want ik vermoed dat veel meer mensen, met mij, hierin trappen!
Vriendelijke groet van Frida Knulst.
mijn hemel hoe dom kan je zijn ?
trouwens wat is dit programma slecht geworden zeg
wat een vreselijke presentatrice met haar akelige stem , die Brecht van Hulten was vele malen beter